• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Legális lesz a hálapénz? Utólag elfogadni nem bűn

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Több mint 10 éve próbálkoznak az egészségügyi feketepénzek rendbetételével, de minden kísérlet megbukott.

Újraszabályoznák a hálapénzügyet – az igazságügyi tárca honlapján ezzel kapcsolatban egy új törvénymódosító javaslat szerepel. Ebben az áll, ha az egészségügyi dolgozó utólag fogad el hálapénzt, akkor nem követ el bűncselekményt. Az előzetes díjszabás, sőt ennek tűrése továbbra is tilos. A módosító javaslat egy másik kitétele szerint az a hivatalos személy, aki nem jelenti a tudomására jutó hivatali vesztegetést, három év börtönnel sújtható – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Az új szabályozás újra legalizálná a hálapénzt, amelyet egyébként évek óta teljesen el akarnak törölni – a Magyar Rezidensszövetség mellett a kormány is emellett kötelezte el magát.

A hálapénz megszüntetése az első lépés a magyar egészségügy rendbetételében – ezt kinevezése után jelentette ki tavaly nyáron Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Ez nem a megoldás felé vezető út, hanem a jelenlegi állapotot konzerválja – fogalmazott Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke. Ráadásul – folytatta Sipka Balázs - égbekiáltó az ellentét: miközben arról beszélnek, hogyan kellene legalizálni a hálapénzt, a rezidenseket ösztöndíjjal támogatják, hogy ne fogadjanak el paraszolvenciát. Ebből is látszik, hogy nincs koncepció, sem akarat a helyzet megoldására.

A rezidensszövetség álláspontja, hogy amíg létezik hálapénz, nem lehet megoldani az egészségügy problémáit, hiszen ez is hozzájárul az ellátás igazságtalanságához. Az általunk megkérdezett orvosok szerint viszont akárhogyan is próbálják szabályozni, úgysem lehet megszüntetni.

Amíg a beteg úgy érzi, hogy így jobb ellátást kaphat, addig adni is fogja – fogalmazott egy klinikai orvos, akit rendszeresen felkeresnek ilyen okból a betegek. Sosem kérem, de nem is utasítom vissza a borítékokat. Azt gondolom, meg is bántanám azzal őket, ha nem fogadnám el, hiszen ettől érzik biztonságban magukat – nyilatkozta egy másik orvos.

A hálapénz hálás téma az egészségügyben évtizedek óta. Egy a közös a megoldási próbálkozásokban: mind megbukott, és semmi nem változott – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink