• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Legális út az előrébbjutáshoz a várólistákon

Lapszemle Forrás: 168 Óra Online

Az EMMI-nél még a részletek szabályozásán dolgoznak.

A hosszú műtéti várólisták kikerülésével, előresorolással „jutalmazza" hamarosan az egészségügyi rendszer, ha elmegyünk a szűrésekre. Ez az első kézzel fogható intézkedés, amivel motiválni szeretnék az embereket, hogy a valóban sokszor életmentő vizsgálatokra menjenek el. A legfrissebb felmérés szerint évente 33 ezer ember életét lehetne megmenteni népegészségügyi intézkedésekkel, írja 168 Óra.

Magyarországon évente 32487 halálozást, azaz minden negyedik halálesetet megfelelő népegészségügyi intézkedésekkel meg lehetett volna előzni — derül ki a legfrissebb Egészségjelentésből. A nemzetközi statisztikák szerint Magyarország összességében a harmadik, ezen belül a magyar nők az első, a magyar férfiak pedig a harmadik helyen szerepeltek legutóbb az EU 28 tagországa között abban a rangsorában, amelyben a megelőzhető halálesetek számát vették lajstromba.

Felismerve ezeket a tényeket, úgy tűnik, a kormány megfogadta a népegészségügyben dolgozó szakemberek jelzéseit, életbe lépett ugyanis az első, a szűrésen való részvételt honoráló törvény, amely szerint az intézményi várólistára, illetve a betegfogadási listára történő felkerülés meghatározott időpontjától el lehet térni azok esetében, akik részt vettek szervezett népegészségügyi szűrésen. Azaz annak, aki kétévente részt vett a 45-65 év közötti nők emlőszűrésén, a 25-65 közötti nőket érintő méhnyak szűrővizsgálaton, vagy a 2019-ig országossá váló, 50-70 év közöttiek székletvérminta-vizsgálaton alapuló kétévenkénti vastag- és végbél szűrővizsgálatán, kikerülnek a hagyományos várólistáról, vagyis hamarabb juthatnak ellátáshoz.

Bővebbet még nem tudni, mert az EMMI tájékoztatása szerint a részletek szabályozásának szakmai előkészítése még tart, erről egyelőre nem adnak információt. A hír mindenesetre az intézkedések kezdeményezőit is meglepetésként érte, ők ugyanis az alapellátási modellprogram tapasztalatai után azonnal letették a javaslatot a döntéshozók asztalára, de eddig nem tudták, hogy elképzeléseik nyitott fülekre találtak.

Legolvasottabb cikkeink