• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Legyen gyanús, ha valami kirívóan olcsó

Lapszemle Forrás: teol.hu

a húsvéti bevásárlásnál ne csak az árat nézze, aki élelmiszert vásárol.

Lóhúsbotrány, aflatoxinos tej, hamisított sajtok, külföldről behozott, bionak nevezett nagyüzemi tojások, egymást érik a vásárlókat is sokkoló hírek. Dr. Rappay József, a megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsági igazgatója kiemelte: a magyar termékek zöme megbízható minőségű – olvasható a teol.hu portálján.

E megbízható minőségről gondoskodnak az igazgatóság munkatársai, akik szorgalmasan ellenőrzik mind az előállító üzemet, mind a kereskedőket, forgalmazókat. A sokkoló hírek mellékhatása az, hogy az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a (többnyire névtelen) bejelentők száma. Feljelentettek már olyan kistermelőt is, akitől a tejet hordják a helyiek, állattartó gazdát, pékségeket és még sorolhatnánk. Volt olyan jóakaró is, aki 12 hatósághoz juttatta el a levelét annak érdekében, hogy a szomszédját, – aki szarvasmarhákat tart, – megregulázzák.

Az igazgatóság minden bejelentést megvizsgál, akkor is, ha az névtelen tette hozzá dr. Rappay József, aki egy példát is említett: az elmúlt napokban este 8 óra után hívták fel őt telefonon azzal, hogy egy szürkemarhákkal foglalkozó gazdálkodónál megdöglött az egyik állat (erről a bejelentő fényképeket is készített), és annak húsát a tulajdonos biztosan értékesíteni akarja. Az igazgató rögtön intézkedett, a megadott címre még aznap este küldött két hatósági állatorvost, illetve a rendőrséget is értesítette. A szakemberek a helyszínen megállapították, hogy egy nehezen ellő marháról volt szó, melyet az eset után a gazdája kénytelen volt levágni. Az állatot szabályosan kezelte, a húsából az állatorvosok mintát vettek. A marha húsát egyébként a család saját felhasználásra szánta.

A lóhúsbotrány nem élelmiszerbiztonsági kérdés – jegyezte meg Rappay József. A ló húsa egészséges, talán egészségesebb mint a sertésé. Botrány azért lett belőle, mert a forgalmazott termékeken nem volt feltüntetve, mit tartalmaznak. Franciaországban 16 %-kal nőtt a lóhúsfogyasztás, mert rájöttek, hogy az ízletes és egészséges. Hazánkban is van 13 ló vágóhíd, ebből egy Tolna megyében.