• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Lehet-e oltatni a háziorvosoknál, és ha igen, miért nem

Lapszemle 2022.08.08 Forrás: penzcentrum.hu
Lehet-e oltatni a háziorvosoknál, és ha igen, miért nem

Azokat, akik Pfizer oltóanyagot szeretnének, a háziorvosok az oltópontra irányíthatják logisztikai okokból.

Bár a legtöbben ősszel tervezik beadatni a koronavírus elleni oltást, tízből egy olvasónk már a nyáron kérné a vakcinát. A koronavírusos esetek emelkedő száma, a nyaralások, és a közelgő őszi hullám miatt is jellemző, hogy egyre többen vennék fel az oltást a betegség ellen. Több olvasónk jelezte azonban, hogy hiába áll a hivatalos tájékoztatásban, hogy a háziorvosi praxisokban is folyik az oltás, hiába érdeklődtek, az oltópontra küldték őket - írta a Pénzcentrum, utána járva, hogy lehet-e oltatni a háziorvosi rendelőkben, és ha igen, miért nem.

Dr. Békássy Szabolcs a HaOSz egyik alapítója szerint a háziorvos kollégáknak a megyei védelmi bizottságok koordinálása mellett továbbra is lehetőségük van a járási népegészségügyi osztályoktól oltóanyagot igényelni, az oltási tevékenységet pedig elvégezni a praxisokban. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a nyári időszakban nagyon kevés az oltásra jelentkező páciens 1-1 praxisban, így logisztikai szempontból jelenleg könnyebben kezelhető 1-1 páciens oltása kórházi oltóponton - mondta el a Pénzcentrumnak.

A jelenséggel kapcsolatban Dr. Soós Zoltán, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője a lap kérdésére bővebben is kifejtette, hogy valóban kevés háziorvos olt jelenle, mivel például a Pfizer oltóanyagból, amelyet a többség szeretne választani, egy ampullát jellemzően 5-10 személy oltására célszerű felhasználni, vagyis össze kell szervezni időpontra több érdeklődőt. Azonban gyakran nincsenek elegen, hogy megérje megszervezni az oltást, melyet sokkal könnyebb megoldani az oltópontokon, ahol egy kijelölt oltónap alatt sokkal előbb megfordul annyi érdeklődő, hogy ne vesszen kárba az oltóanyag - magyarázta.

Jellemzően, főként inkább vidéken, azok a háziorvosok oltanak, akik eltároltak egy dózisos kínai vakcinát. Ez esetben nincsen gond abból, ha csak egy beteg jelentkezik is be oltásra, meg tudják oldani. Azonban azokat, akik Pfizer oltóanyagot szeretnének, a háziorvosok az oltópontra irányíthatják logisztikai okokból.