• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lélegeztetőgépen maradó egészségügy

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Tovább tart a kormányzati ködösítés a háttérintézmények megszüntetéséről vagy minisztériumi beolvasztásáról.

A múlt csütörtöki kormányinfón ugyan az eddigi öt vitatott szervezet helyett már csak 2-3 ellenálló gócot emlegetett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, de ezek közt változatlanul ott van az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a hazai egészségügy egyik alapintézménye - írta a népszava.hu.

A kérdés már csak azért is érdekes, mert egy múlt hét közepén rendezett szakmai konferencián Kiss Zsolt, a szervezet megbízott főigazgatója többször is hangsúlyozta, hogy az intézmény él, működik, és ezt tervezi a jövőben is. Nem mondta ki, de jelezte: küzdenek a megmaradásáért.

Korábban ugyanakkor azok az információk erősödtek a sajtóban, hogy hiába érvelt az államtitkárság és valamennyi meghatározó szakmai szövetség az OEP önállósága mellett, a hivatal szakmai feladatai júliustól az egészségügyi államtitkárság alá tartoznak, a megmaradt kifizetéseket pedig egyelőre a nyugdíjfolyósító veheti át, hogy így egyben beolvadhassanak egy év múlva a Magyar Államkincstárba.

A múlt kedden benyújtott jövő évi költségvetési törvényjavaslat annyiban segít eligazodni a háttérintézményekkel kapcsolatos káoszban, hogy több, korábban megszüntetésre ítélt szervezetet is külön soron szerepeltet. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ az első januári listában még a jogutód nélkül megszűnő intézmények csoportjában szerepelt, a 2017-es büdzsében mégis a tavalyival megegyező kiadások jelentek meg a szakorvosi vizsgájukra készülő rezidensek ösztöndíjait kezelő háttérintézmény mellett.

Hasonlóképpen jelzi az Országos Mentőszolgálat önállóságának megmaradását a lista, bár a szervezetet az első elképzelések még besorolták volna az állami kórházfenntartó alá. Lázár ugyan egy korábbi kormányinfón bejelentette, hogy a mentőszolgálati dolgozók számára is önálló életpályamodellt dolgoznak ki a jövő évi költségvetésben, de a mentősök béreire egyelőre pontosan annyit terveztek be, amennyit 2016-ban. Abban reménykedhetnek, hogy a Miniszterelnökség fejezetében összesen 180 milliárd forint céltartalékot képeztek a jövő évre az eddig bejelentett életpályamodellek fedezésére, ebből juthat nekik is, ha meg tudnak egyezni az ütemezett béremelésről.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és intézményei megmaradnak ugyan, de kevesebb pénzt kapnak jövőre. Ez és még más érdekességek a jövő évi költségvetés tervezetéből a népszava.hu-n.

Legolvasottabb cikkeink