• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lesz nemzeti oltóanyaggyár Debrecenben

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Jelenleg az influenza elleni vakcinán kívül az összes többit 10 milliárd forintért multinacionális cégektől vásárolja meg az állam.

Debrecenben építene vakcinakészítő-üzemet a kormány – tudta meg a Népszava. A létesítmény költségeit 46 milliárd forintra becsülik.

Debrecenben, az egyetem bázisán, a Richter Nyrt. és az Omninvest vakcinagyártó utódának közreműködésével indítanák újra a hazai oltóanyag-termelést, ha a kormány is rászánja a kért összeget – értesült a lap. A hamarosan kormány elé kerülő tervezetben azt jelölték meg célként, hogy a Magyarországon elérhető védőoltások közül minél több készüljön helyben.

A terv nem egészen új, időről-időre előkerül a hazai oltóanyag-gyártás kiszélesítésének ötlete. Legutóbb márciusban, egy szakmai konferencián Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszélt arról, hogy a világjárványok és a kórházi fertőzések megelőzésére is egyedülálló megoldást hozhat az egyetem, a Richter Nyrt. gyógyszergyártó és az oltóanyagkészítő Fluart Innovative Vaccines Kft. közös projektje, amellyel megépül a biotechnológiai oltóanyaggyártó üzem. (A Fluart Kft. a madárinfluenza-járvány idején ismertté vált Omninvest utódja.)

...

Bár a múlt század elején több vakcinagyártó üzeme is volt az országnak, jelenleg az egyetlen magyar termék az influenza elleni védőoltás, amit az Omninvest-utód, a Fluart Innovative Vaccines Kft. szállít. Minden egyéb oltóanyagot évente, mintegy 10 milliárd forintért multinacionális cégektől vásárol meg az egészségügyi kormányzat. Az előterjesztők a hazai gyártás mellett azzal is érvelnek, hogy a közbeszerzéseken a multinacionális cégek az állam által megajánlott áraknál drágábban hajlandók szállítani. Példaként a hepatitis B oltást említik, melyet legutóbb a korábbi ár 250 százalékáért sikerült csak beszerezni. Figyelmeztetnek arra is, hogy a globális felmelegedés miatt várhatóan több atipikus kórokozó is megjelenhet, s ezek ellen az új vakcinák kifejlesztésében Magyarország se maradhat le.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink