• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Letagadott egy többszázmilliós szerződést az OKFŐ

Lapszemle 2023.08.30 Forrás: Átlátszó
Letagadott egy többszázmilliós szerződést az OKFŐ

A szerződés 3658 lélegeztetőgép karbantartását írta elő, 536 millió forint értékben.

A Celitron által gyártott lélegeztetőgépek kötelező felülvizsgálatát egy szombathelyi cég vállalta el, közbeszerzés nélkül. A kórházi főigazgatóságtól hosszas huzavona után megkapott szerződésből az is kiderül, hogy a vállalkozás a kínai gépeket is megvizsgálta. Hogy mekkora szükség volt a Celitrontól lélegeztetőgépeket venni, az is kiderül a szerződésből - írja az átlátszó.hu.

„Tekintettel arra, hogy az orvostechnikai berendezések karbantartását, javítását, felülvizsgálatát nem az OKFŐ szervezi, ezért az erre vonatkozó adatokkal nem rendelkezik” – az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt még április végén küldött közadatigénylésünkre válaszolta. Miután megírtuk, hogy „Tízmilliárdos hazai lélegeztetőgép-biznisz: akkor kezdték őket szállítani, amikor már 15 ezer kínai gép állt a raktárban”, és azt is, hogy „Milliárdos per lett Izraelben abból, hogy kihagyták a tiszteletbeli magyar konzult a magyar lélegeztetőgép-bizniszből”, arra kerestük a választ, mi lett a hazai kórházakba is kiadott gépekkel. Ezért az OKFŐ-től kértük a KKM által átadott 1000 db Panther 5 típusú lélegeztetőgép karbantartására vonatkozó előírásokat, és hogy a 2020-as átvétel óta milyen karbantartások voltak az eszközökön. De az OKFŐ először azt válaszolta, nem tudja.

Azt korábban is tudtuk, hogy a sebtében vásárolt lélegeztetőgépekből a Szegedi Tudományegyetem is kapott. Az intézmény közadatigénylésünkre azt közölte, „a karbantartás során az alábbi alkatrészek cseréje történt meg: kilégző szelep membrán, levegőszűrő, kilégző szelep.”

Majd úgy folytatták, „Az időszakos felülvizsgálat részletes előírásait a 4/2009.  (III.17.) Orvostechnikai eszközökről szóló EüM rendelet 13. sz. melléklete tartalmazza, melyre figyelemmel történtek a felülvizsgálatok és melyek során minden esetben megfelelő minősítést kaptak az eszközök. Az utolsó karbantartási ciklus 2022 október és november hónapban volt. A következő preventív karbantartás 2023. novemberben esedékes, amelyet már a Szegedi Tudományegyetem végez el.” Meglepetésként azt is közölték, „tekintettel arra, hogy a karbantartási munkálatokra a tárgyi időszakban az OKFŐ szerződött, a kapcsolódó szolgáltatói szerződés nem áll a Szegedi Tudományegyetem rendelkezésére.”

Vagyis vissza az OKFŐ-höz. Hiszen az SZTE szerint ott a szerződés. Egy hónapnyi várakozás után azt közölték, „az Országos Kórházi Főigazgatósághoz benyújtott adatigénylésének eleget téve mellékelten megküldöm az OKFŐ/3557-40/2022 számon nyilvántartott szerződést. Fentieken túl tájékoztatom, hogy a Panther 5 lélegeztetők darabszáma: 821 db, melyből 820 db készüléken végeztek karbantartást.”

Vagyis az OKFŐ letagadta a szerződés létezését, ami alapján pontosan tudta, mely kórházban, mikor és mit javítottak. Ez egyértelmű visszaélés.

A főigazgatóságtól a teljesítési dokumentumokat is kikértük. Közbeszerzés nélkül szerződtek 2022 júniusában az Aladdin Medical Kft.-vel. A szerződés nettó 1,2 milliárd forintos, de nem csak lélegeztetőgépek karbantartásáról szól. Az okirat 3658 lélegeztetőgép karbantartását írta elő, 536 millió forint értékben.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink