• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Leterhelt orvosok, kígyózó várólisták: mi lehet a kiút?

Lapszemle 2021.06.24 Forrás: Qubit
Leterhelt orvosok, kígyózó várólisták: mi lehet a kiút?

Minél több alapbetegséggel küzdünk és minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb jelentősége van annak, hogy ne kelljen hónapokat várnunk.

A hosszú várólisták és a jelentősen leterhelt orvosok miatt napjainkban egyre többen fordulnak el az állami intézményektől a magánegészségügy felé. Egy egészségügyi probléma esetén a magánorvos felkeresése gyors és kényelmes megoldást jelenthet, azonban a képlet nem ilyen egyszerű. Milyen konstrukcióban érdemes a magánegészségügyhöz fordulni, hogy ne terhelje meg túlságosan a pénztárcánkat? Hol a határa a magán- és az állami egészségügynek? Ki lehet-e lépni az állami egészségügyből, és egyáltalán hogyan érdemes az egészségbiztosításunkról gondolkozni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Qubit.

Amikor valamilyen egészségügyi problémára gyanakszunk, természetes, hogy mielőbbi kivizsgálásra és kezelésre vágyunk. Ha pedig már eleve hónapok óta várunk egy időpontra – és a panaszaink esetleg még rosszabbodtak is –, akkor még sürgetőbbé válik az azonnali orvosi segítség.

A gyorsaság fontosságát alátámasztja például az, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 és 2019 között évente mintegy 32 ezren haltak bele valamilyen daganatos betegségbe, és minden évben további 31 ezren vesztették életüket szívprobléma miatt. Ezeknek a haláleseteknek egy része azonban jó eséllyel megelőzhető lett volna rendszeres szűrővizsgálatokkal, időben felállított diagnózissal és mielőbb elkezdett kezeléssel. Ráadásul minél több alapbetegséggel küzdünk és minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb jelentősége van annak, hogy ne kelljen hónapokat várni arra, hogy bejussunk egy államilag finanszírozott ellátást nyújtó intézménybe (köznyelvi nevén SZTK-ba).

Nem csoda tehát, hogy egyre többen fordulnak a magánegészségügyi szolgáltatók felé. Sokan tehát inkább fizetnek azért, hogy rengeteg értékes időt és felesleges idegeskedést spórolhassanak meg. Akadnak azonban olyanok is, akiknek egyszerűen nem bírja el a pénztárcája az ezzel járó költségeket. Egy magánklinikán ugyanis akár egyetlen 20 perces konzultációért is több tízezer forintot kell fizetnünk, egy teljeskörű kivizsgálás pedig akár több százezres végösszeggel is zárulhat. Egy egészségbiztosítással azonban jócskán megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ráadásul még anyagilag is sokkal jobban járunk.

Amennyiben szeretnénk azonnali segítségre számítani baj esetén, és az esetleges lábadozási időt is kedvezőbb körülmények között töltenénk, az egészségbiztosítások világában jó helyen járunk. Itt alapvetően kétféle megoldás közül választhatunk: létezik összegtérítéses biztosítás, illetve szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás is. Utóbbit magánorvosi biztosítás néven is szokták emlegetni, írja a lap.

Legolvasottabb cikkeink