• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Létezik-e a Bifidus essensis?

Lapszemle Forrás: 168 Óra

Van-e valami egyáltalán a fura nevek mögött, vagy az egész csak marketing-hadjárat?

Naponta halljuk a mágikus kulcsszavakat a reklámokból a fejlesztett L. casei-tartalomról és hasonló, első hallásra furcsának tűnő anyagokról. Mindenkiben felmerült már a kérdés: van-e valami egyáltalán a fura nevek mögött, vagy az egész csak marketing-hadjárat? A 168ora.hu utánajárt, mi is az igazság.


– Nem tudom, mi az a Bifidus essensis, talán kérdezze meg a cégtől, aki gyártja – javasolta Figler Mária, gasztroenterológus szakorvos, a Pécsi Tudományegyetem dietetikai tanszékének vezetője – Ha a probiotikumokról kérdez, az már egy fokkal jobb. A bifidus essensis egy kitalált név, ilyen nincs.


Mint kiderült, a bifidus essensis a francia élelmiszergyártó cég bejegyzett probiotikus törzsének kereskedelmi neve, amit azért hoztak létre, hogy a vállalat által gyártott joghurtot megkülönböztessék a többitől. Ettől függetlenül létezik egy hasonló nevű baktériumcsoport is, szaknyelven „Bifidobacterium" nemzetség, melynek egyik képviselője ez a törzs. Ez a probiotikumok fajtájába tartozik – akárcsak az L. casei, amely a „Lactobacillus"-ok nemzetségébe tartozik.

 
Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke nem tett említést arról, hogy a bifidus essensis egy marketing-fogás lenne, viszont szerinte az anyag igenis létezik. Egészen tudományosan megfogalmazva – most tessék megkapaszkodni – a Bifidus essensis a Bifidobaktérium „DN-173 010" számú törzse. Gyakorlatilag annyi történt, hogy az élelmiszergyártó vállalat kikísérletezett egy baktériumtörzset, elnevezte és azóta ezzel reklámozza saját joghurtjait. Ennek a baktériumtörzsnek a legújabb neve a Bifidus ActiRegularis – ami ugyancsak a francia cég által kitalált név. A szakértőtől azt is megtudtuk tőle, hogy miért tesznek jót – általában – az egészségünknek a probiotikumos élelmiszerek.


– Az Élelmiszerkönyv ad rövid magyarázatot arra, mik is azok a probiotikumok: olyan humán bélbaktériumok, amelyek jótékony hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára – mondta el nekünk a dietetikus. – Az említett cég probiotikus joghurtjaiban az előírtnál jóval nagyobb mennyiségben van élő és aktív Bifidus ActiRegularis baktérium – ez a koncentráció a kulcsa, hogy a jótékony hatás kifejtéséhez biztosan elegendő mennyiség jusson belőle a szervezetbe.

Az elnök asszony általános állításait a probiotikumokról minden, a lap által megkérdezett szakértő megerősítette. A vita ott bontakozott ki, hogy a Bifidus essensis megegyezik-e a Bifidobacterium nemzetséggel. Ha megegyezik, akkor mekkora koncentrációban van jelen a reklámozott joghurtban és mekkorában a többiben.


Ami biztos és amiben mindenki megegyezik: a probiotikus élelmiszerek jó hatással vannak a beleinkre és az emésztésünkre. A szakértők szerint ezek a hasznos bélbaktériumok segítik egyensúlyban tartani a bélflórát, ezáltal támogatják a védekező rendszer megfelelő működését. Így segítik a szervezetünket a kórokozókkal szemben. Ezeket az állításokat tehát tényként kezelhetjük - írja a 168ora.hu.

Legolvasottabb cikkeink