• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Levegőt venni gyönyörű érzés

Lapszemle 2018.08.23 Forrás: delmagyar.hu
Levegőt venni gyönyörű érzés

Ezt vallja a 30 éves vásárhelyi férfi: Péter új tüdőt kapott, megvalósíthatja az álmait.

Új életre kapott esélyt a hódmezővásárhelyi Lhotsky Péter. A 30 éves, cisztás fibrózisban szenvedő férfi júniusban tüdőtranszplantáción esett át. Péter hónapok óta kórházban van. Nem szégyelli bevallani, férfi létére sokszor sír. Nem csoda. Lehet, hogy önök is fognak, ha megismerik az idáig vezető útját, írja a delmagyar.hu.

– Nyolc hónapos koromban derült ki, hogy cisztás fibrózisom van. Ez egy alattomos betegség. Kihat a tüdőre, az emésztésre, az egész immunrendszerre. Az orvosok nem sok jóval kecsegtették a szüleimet – mesélte el lapunknak Lhotsky Péter. A 30 éves férfival a Facebook segítségével készítettük az interjút. Péter június 9-én kapott új tüdőt. Most nem tud beszélni, mert a transzplantáció utáni közel egy hónapos mesterséges kóma alatt lebénult a nyelve.

A külvilág csak a köhögést vette észre. Arra azt mondta, hogy asztma vagy allergia. 

Péter állapota egyre rosszabb lett. Ennek ellenére napi nyolc órát dolgozott a vásárhelyi Euronicsban, amelyet élete legjobb munkahelyének tart. Itt sem árulta el, hogy beteg. 

Péter januártól már oxigénpalackon élt. Zsuzsival, a barátnőjével összeköltöztek. Egyik nap befulladt. A tüdeje végleg felmondta a szolgálatot. Pesten műtüdőre tették.

A műtüdőt hetente cserélik. Az orvosok azt mondták, általában egyet vagy kettőt bír ki az ember. Ő a harmadikon is túljutottam. De akkor már a száján és az orrán is dőlt a vér. Mesterséges kómában tartották.

Az utolsó pillanatban jött a tüdő, a harmadik. Június 9-én műtöttek meg. Utána még három hétig mesterségesen lélegeztették. Kiderült, hogy a műtüdőkezelések alatti mesterséges altatás miatt nem mozog a lábfeje, és a nyelve is lebénult. Mindemellé kétoldali tüdőgyulladást is kapott.

 A vásárhelyi fiatalember a transzplantáció után 35 kilót fogyott. A mesterséges kóma miatt sem járni, sem beszélni nem tudott.

A 30 éves férfi ekkor sem adta fel. A tüdőgyulladás elmúlt, és járni is újratanult. Esett, kelt, mára a mankót is eldobta. Még az orvosok is csodálták az akaraterejét. Most a lépcsőzést gyakorolja. Beszélni is újra kell tanulnia, ami lassan ugyan, de halad.

"Férfi létemre sokat sírok, de nem szégyellem. Az élet szép, és tele vagyok tervekkel. Azt mondják az orvosok a cisztás fibrózisban szenvedőknek, hogy minél tovább kell húzni a saját tüdővel. Nekem 30 évig sikerült. Állítólag 15 év után az új tüdő is felmondja a szolgálatot. Erre én azt mondom, már kisgyerek koromban azt mondták a szüleimnek, hogy nem fogok sokáig élni. Nem lett igazuk, úgyhogy ezt sem hiszem el. Mindent megteszek azért, hogy felépüljek! – fogalmazott a férfi, aki barátnőjével szeretne minél előbb Thaiföldre eljutni.

 

Legolvasottabb cikkeink