• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lezárult a rendszerváltás a gyógyszertárakban

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

2017-től minden patikának szakember lesz a többségi tulajdonosa.

Még másfél hónap, és az összes magyarországi patikának gyógyszerész lesz a többségi tulajdonosa. A vásárlók, betegek számára ez egyelőre nem jelent majd változást, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán azonban hisz abban, hogy a patikák amellett, hogy üzleti vállalkozások maradnak, fokozatosan valódi egészségügyi szolgáltatóvá is válnak – olvasható a magyaridok.hu portálján.

Lezárult a rendszerváltás a patikákban – állítja a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán ezt nem csak arra érti, hogy 26 évvel a rendszerváltás után végre minden gyógyszertárnak patikus lesz a többségi tulajdonosa, de arra is, hogy hosszú idő után sikerült olyan jogi és gazdasági környezetet kialakítani, amely megteremti a gyógyszertárak stabil működésének alapjait.

Az 1990-es évek privatizációja során a gyógyszertárak magánkézbe kerültek, ám mivel a gyógyszerészek közül sokan nem tudtak, illetve nem is akartak tulajdonosok lenni, szakmai és nem szakmai befektetők szereztek részesedést az üzletekben. Bár az évek során több jogszabály is rendelkezett arról, hogy a szakmaiságot biztosítandó a gyógyszerészi végzettségű szakembernek is tulajdonhányaddal kell rendelkeznie ezekben a vállalkozásokban, a szocialista–szabad demokrata kormány 2006-os patikaliberalizációs törvénye nemcsak ezt változtatta meg, hanem eltörölte például a patikaalapításra vonatkozó földrajzi és egyéb korlátozásokat is. Ezt a folyamatot csak a jelenlegi kormány állította meg, először gyógyszertár-alapítási moratóriumot hirdetve, majd döntést hozva arról, hogy a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jére el kell érnie a 25, 2017. január 1-jére pedig meg kell haladnia az 50 százalékot a patikai vállalkozásokban.

Hankó Zoltán most azt mondja, szinte biztos, hogy minden gyógyszertári vállalkozás megfelel majd a törvényi előírásoknak, hiszen ez feltétele a további működésnek. S hogy mitől lesz jobb a vásárlóknak, ha patikus lesz a gyógyszertárakban a többségi tulajdonos? Fognak-e bármilyen változást tapasztalni? A kamarai elnök szerint január 2-án még biztosan nem, de előbb-utóbb igen.