• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lisziewicz Julianna: mindenkinek kell a 3. oltás

Lapszemle 2021.08.24 Forrás: magyarnarancs.hu
Lisziewicz Julianna: mindenkinek kell a 3. oltás

A delta variánsnak agresszív, nem kell negyedóra, hogy elkapjuk a vírust egyszerű beszélgetés közben.

Kinek és mikor érdemes megkapnia a harmadik oltást? Lisziewicz Julianna immunológus, virológus, genetikus szerint mindenkinek, akinek csak módja van rá, mert a már most is jelen levő delta variáns a korábbiaknál jóval agresszívabb. A magyarnarancs.hu interjúja.

magyarnarancs.hu: Megnyílt a harmadik oltások beadatásának lehetősége. Az nyilvánvaló, hogy a 60 év feletti sinopharmosok nagy százalékának mindenképp szüksége lehet rá.

Lisziewicz Julianna: Bocsánat, nem csak a kínaival oltottaknak kell a harmadik oltás, hanem mindenkinek! Izraelben csak Pfizerrel oltottak, és az átoltottság mértéke is nagyon magas. Mégis a negyedik hullám gyakorlatilag ugyanakkora, mint a harmadik volt és megugrott a súlyos betegek száma. A betegek körülbelül 70 százaléka nem volt beoltva, ami azt mutatja, hogy jól működnek a védőoltások. Hogy csökkentsék a kórházak terhelését és megvédjék a gazdaságot a boostert be akarják adni mindenkinek.

Érdemes-e a minimum négy hónap után máris jelentkezniük harmadikért azoknak is, akiket nem Sinopharmmal oltottak?

Azt tanácsolom.

Mennyire számít a védettség dolgában az ellenanyag nemléte, léte, illetve szintje? Van-e olyan mérték, aminél azt lehet mondani, várhat az illető mondjuk még két hónapot?

Nincs, mert az ellenanyag mértéke nem áll arányban a védettséggel. Az úgynevezett “neutralizáló antitest” korrelál a védettséggel, de ez is egy relatív szám. Viszont ha valakinek nulla vagy közel nulla az ellenanyag szintje, az biztos, hogy nem védett. Hangsúlyozom: mindenkinek azt javaslom, vegye fel a harmadik oltást.

Miközben nálunk különböző rendezvények miatt még a mostani szabályokon is lazítanak fognak, több helyütt már szigorítottak a védekezés előírásain, például elrendelték már maszk viselését nyilvános helyen zárt térben.

Javaslom a távolságtartást és a maszk viselését a zárt helyeken. Látjuk a környező országokban is, hogy erősödik a járvány. Az legalább vigasztaló, hogy az érintéssel történő fertőződés veszélye/gyakorisága jelentéktelenebb a korábban gondoltnál. Viszont az úgynevezett aeroszolos, a levegőben lebegő vírusok útján történő jóval számottevőbb, mint hittük egy éve, s ez fokozottan igaz a delta variánsra. Ennek megfelelő protokollokat kellene kidolgozni egyebek mellett a munkahelyeken – és az iskolákban – az egyáltalán megvalósítható védekezésre. Hiába tartják az emberek a távolságot és hordják a maszkot, amikor a közös étkezéseknél leveszik. Ha közel ülnek egymáshoz az asztalnál, könnyen és gyorsan megfertőződnek! A delta variánsnak agresszív, nem kell negyedóra, hogy elkapjuk a vírust egyszerű beszélgetés közben. A legbiztosabb megoldás persze az, ha beoltatjuk magunkat és a gyerekeket. További részletek a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink