Augusztus elsejétől eljön a baromfipálcák, ízletes szalámik vagy szimplán csak készítmények ideje.
Tavaly hirdette ki a kormány, hogy változik az Élelmiszerkönyv, több húst kell tartalmaznia bizonyos termékeknek, mint például a párizsi, a májkrém vagy a virsli, és nem lehet húsnak nevezni a csontokról mechanikusan lefejtett (MSM) részeket. Ezzel a magyar lett a legszigorúbb előírás Európában, és ennek a külföldről behozott áruknak is meg kell felelniük. A magyar gyártók egy részét sokkolta a hír, árapokalipszist és olyan dolgokat vizionáltak, miszerint eltűnhet a párizsi és a virsli a piacról. Egy év haladékot kaptak, ami most jár le, augusztus elsejétől már kizárólag olyan felvágottak kerülhetnek forgalomba, amik megfelelnek a törvényi előírásoknak – olvasható a zoom.hu portálján.
A gyártók két dolgot tehettek ebben az egy évben. Vagy változtattak a receptúrán és húst tettek a húsáruba, vagy elkezdtek időközben bevezetni egy terméket, aminek fantázianevet találtak ki. Vagyis augusztus elsejétől eljön a „baromfipálcák", „ízletes szalámik" vagy szimplán csak „készítmények" ideje. A piaci szereplők egy része attól tart, hogy a fogyasztók nem veszik majd jó néven azt, ha a drágább előállítás miatt a termékek is drágulnak, így nem is lehet majd a megnövekedett költségeket a fogyasztókra hárítani.
Iparági forrásaink pedig arról meséltek, hogy a hústartalom ellenőrzése kifejezetten költséges vizsgálat, így ha a hatóságok nem tudják azt rendszeresen és hatékonyan ellenőrizni, akkor a piac azon szereplői járnak rosszul, akik betartják az előírásokat, és nehéz lesz kiszűrni azokat, akik továbbra is silány alapanyagokból állítják elő a terméket - írta a lap.