• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ma már így vizsgálják a donorokat

Lapszemle 2018.09.25 Forrás: magyaridok.hu
Ma már így vizsgálják a donorokat

Mivel tagjai vagyunk az Eurotransplant hálózatnak, még több vizsgálatnak kell alávetni a donort.

Nemrég egy kifejezetten ritka esetről számoltak be Hollandiában: szervátültetésen átesett betegek örököltek mellrákot attól, akinek szerveit megkapták. A magyar transzplantációs szakértő szerint minden átültetésnél fennáll a betegségek átvitelének kockázata, de épp ezek kizárása érdekében precíz vizsgálatokat végeznek az elhunyt donor szervein. Vannak olyan fertőzések, amelyek nem zárják ki a szervek átültetését, hiszen kezelhetők, a szerv pedig életet ment - írta a magyaridők.hu.

A szervátültetésre szoruló betegek lehető legnagyobb védelme érdekében minden esetben vizsgálatokat végeznek a potenciális szervdonoroknál, hogy az átvihető fertőző és nem fertőző betegségeket kizárják – mondta el a lapnak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

Mihály Sándor rámutatott: az eset 2007-ben történt, és az elmúlt tíz év során számos ponton fejlődött az elhunyt szerveinek vizsgálata: indokolt esetben akár CT-vizsgálatot is végeznek, ami akkor még nem volt bevett gyakorlat.

Mihály Sándor elmondta, minden transzplantációnál fennáll a fertőző és nem fertőző betegségek átvitelének kockázata, ezeket minden esetben alaposan kivizsgálják a donorban, ezután – európai standardok és személyre szabott szempontok alapján – döntik el az orvosok, hogy beültessék-e az adott szervet.

A vizsgálatokra magyar jogszabály vonatkozik, de mivel tagjai vagyunk az Eurotransplant hálózatnak, vagyis nyolc európai országból érkező szervet kaphat magyar beteg, még több vizsgálatnak kell alávetni a donort – tette hozzá a szakértő.

A nem fertőző, de átvihető betegségek, így a tumor kizárása céljából részletes információt kell gyűjteni az elhunyt korábbi betegségeiről, és számos képalkotó vizsgálatot elvégeznek a donornál, például mellkasröntgent, hasi ultrahangot, CT-vizsgálatot és hörgőtükrözést, továbbá a szervkivétel során is ki kell zárni a rosszindulatú elváltozásra utaló jeleket, gyanú esetén pedig gyors szövettani vizsgálat készülhet.

Ezekkel a módszerekkel a beültetés előtt felismerik azokat az elváltozásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a betegeknek.

Minden esetben a donorszervre váró beteg védelme az elsődleges, így ennek fényében kell mérlegelni, hogy a szerv beültetésével vagy épp annak elutasításával kisebb a kockázat – összegezte a transzplantációs igazgató.

Legolvasottabb cikkeink