• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ma már így vizsgálják a donorokat

Lapszemle 2018.09.25 Forrás: magyaridok.hu
Ma már így vizsgálják a donorokat

Mivel tagjai vagyunk az Eurotransplant hálózatnak, még több vizsgálatnak kell alávetni a donort.

Nemrég egy kifejezetten ritka esetről számoltak be Hollandiában: szervátültetésen átesett betegek örököltek mellrákot attól, akinek szerveit megkapták. A magyar transzplantációs szakértő szerint minden átültetésnél fennáll a betegségek átvitelének kockázata, de épp ezek kizárása érdekében precíz vizsgálatokat végeznek az elhunyt donor szervein. Vannak olyan fertőzések, amelyek nem zárják ki a szervek átültetését, hiszen kezelhetők, a szerv pedig életet ment - írta a magyaridők.hu.

A szervátültetésre szoruló betegek lehető legnagyobb védelme érdekében minden esetben vizsgálatokat végeznek a potenciális szervdonoroknál, hogy az átvihető fertőző és nem fertőző betegségeket kizárják – mondta el a lapnak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

Mihály Sándor rámutatott: az eset 2007-ben történt, és az elmúlt tíz év során számos ponton fejlődött az elhunyt szerveinek vizsgálata: indokolt esetben akár CT-vizsgálatot is végeznek, ami akkor még nem volt bevett gyakorlat.

Mihály Sándor elmondta, minden transzplantációnál fennáll a fertőző és nem fertőző betegségek átvitelének kockázata, ezeket minden esetben alaposan kivizsgálják a donorban, ezután – európai standardok és személyre szabott szempontok alapján – döntik el az orvosok, hogy beültessék-e az adott szervet.

A vizsgálatokra magyar jogszabály vonatkozik, de mivel tagjai vagyunk az Eurotransplant hálózatnak, vagyis nyolc európai országból érkező szervet kaphat magyar beteg, még több vizsgálatnak kell alávetni a donort – tette hozzá a szakértő.

A nem fertőző, de átvihető betegségek, így a tumor kizárása céljából részletes információt kell gyűjteni az elhunyt korábbi betegségeiről, és számos képalkotó vizsgálatot elvégeznek a donornál, például mellkasröntgent, hasi ultrahangot, CT-vizsgálatot és hörgőtükrözést, továbbá a szervkivétel során is ki kell zárni a rosszindulatú elváltozásra utaló jeleket, gyanú esetén pedig gyors szövettani vizsgálat készülhet.

Ezekkel a módszerekkel a beültetés előtt felismerik azokat az elváltozásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a betegeknek.

Minden esetben a donorszervre váró beteg védelme az elsődleges, így ennek fényében kell mérlegelni, hogy a szerv beültetésével vagy épp annak elutasításával kisebb a kockázat – összegezte a transzplantációs igazgató.

Legolvasottabb cikkeink