• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Ma már így vizsgálják a donorokat

Lapszemle 2018.09.25 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Ma már így vizsgálják a donorokat

Mivel tagjai vagyunk az Eurotransplant hálózatnak, még több vizsgálatnak kell alávetni a donort.

Nemrég egy kifejezetten ritka esetről számoltak be Hollandiában: szervátültetésen átesett betegek örököltek mellrákot attól, akinek szerveit megkapták. A magyar transzplantációs szakértő szerint minden átültetésnél fennáll a betegségek átvitelének kockázata, de épp ezek kizárása érdekében precíz vizsgálatokat végeznek az elhunyt donor szervein. Vannak olyan fertőzések, amelyek nem zárják ki a szervek átültetését, hiszen kezelhetők, a szerv pedig életet ment - írta a magyaridők.hu.

A szervátültetésre szoruló betegek lehető legnagyobb védelme érdekében minden esetben vizsgálatokat végeznek a potenciális szervdonoroknál, hogy az átvihető fertőző és nem fertőző betegségeket kizárják – mondta el a lapnak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

Mihály Sándor rámutatott: az eset 2007-ben történt, és az elmúlt tíz év során számos ponton fejlődött az elhunyt szerveinek vizsgálata: indokolt esetben akár CT-vizsgálatot is végeznek, ami akkor még nem volt bevett gyakorlat.

Mihály Sándor elmondta, minden transzplantációnál fennáll a fertőző és nem fertőző betegségek átvitelének kockázata, ezeket minden esetben alaposan kivizsgálják a donorban, ezután – európai standardok és személyre szabott szempontok alapján – döntik el az orvosok, hogy beültessék-e az adott szervet.

A vizsgálatokra magyar jogszabály vonatkozik, de mivel tagjai vagyunk az Eurotransplant hálózatnak, vagyis nyolc európai országból érkező szervet kaphat magyar beteg, még több vizsgálatnak kell alávetni a donort – tette hozzá a szakértő.

A nem fertőző, de átvihető betegségek, így a tumor kizárása céljából részletes információt kell gyűjteni az elhunyt korábbi betegségeiről, és számos képalkotó vizsgálatot elvégeznek a donornál, például mellkasröntgent, hasi ultrahangot, CT-vizsgálatot és hörgőtükrözést, továbbá a szervkivétel során is ki kell zárni a rosszindulatú elváltozásra utaló jeleket, gyanú esetén pedig gyors szövettani vizsgálat készülhet.

Ezekkel a módszerekkel a beültetés előtt felismerik azokat az elváltozásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a betegeknek.

Minden esetben a donorszervre váró beteg védelme az elsődleges, így ennek fényében kell mérlegelni, hogy a szerv beültetésével vagy épp annak elutasításával kisebb a kockázat – összegezte a transzplantációs igazgató.

Legolvasottabb cikkeink