• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma már kordában tartható az egykor rettegett népbetegség

Lapszemle Forrás: teol.hu

Egykor rettegett népbetegség, aztán leküzdött járvány.

Most pedig a valós, de kordában tartható veszély a tbc. A védőoltás és a szűrés mindenkinek rendelkezésére áll, az egyén dolga pedig a megfelelő életvitel. A tuberkulózis megelőzésére szolgáló BCG oltás hazánkban kötelező. A megelőzés része a célzott és önkéntes szűrővizsgálat, a jó higiéniás viszonyok és a káros szenvedélyektől mentes életmód. A korszerű antibiotikumok és a tömeges oltás elterjedésével az 1960-as 70-es években a tbc-s esetek száma jelentősen csökkent világszerte – írja a Tolnai Népújság – online.

A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek többségében sokáig tünetmentes. Nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- és bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt. A tbc tüdőn kívüli formái a fejlett társadalmakban ritkán fordulnak elő.

Noha a múlt század második felére úgy tűnt, hogy sikerül teljesen felszámolni a tbc-t és világszerte jelentősen csökkent a megbetegedések száma, a nyolcvanas évek végétől újra problémát jelenet ez a betegség. Az egyes ember úgy teheti a legtöbbet a fertőzés elkerülése érdekében, hogy vigyáz az egészségére és ha erre kötelezik, részt vesz a szűrésen.

Arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a tüdőszűrésre, a szekszárdi tüdőgondozó intézettől kapott a lap felvilágosítást. A jelenlegi jogszabályok szerint a tüdőszűrés negyven év felett évente ajánlott bizonyos rizikócsoportok – főként dohányos lakosok körében. A rendelet értelmében, ezen szűrést évente egy alkalommal, ingyenesen és beutaló nélkül veheti igénybe a negyven év feletti lakos.

Negyven év alatt a szűrést járványügyi okból kiemelt munkakörök és tevékenységek végzése esetében, a jogszabályban szereplő munkakör betöltéséhez szükséges szűrővizsgálatot a foglalkozás egészségügyi szolgálat orvosának a beutalója alapján lehet elvégezni. Ez esetben a vizsgálat térítésköteles, a térítés díja: 860 forint.

A 14-18 éves korosztályban általánosan nem indokolt a tüdőszűrés végzése, ezen korosztály szűrését házi-, vagy gyermekorvos, illetve iskolaorvos rendelheti el szűrési célból. Fontos tudnivaló, hogy 18 év alatt radiológiai vizsgálat csak szülői belegyezéssel végezhető el, ezért a szűrésekhez szükséges a szülő, vagy gondviselő írásos beleegyezése.

Háziorvos diagnosztikus céllal, vagy környezetszűrés céljából mellkas röntgen felvétel elvégzését negyven évesnél fiatalabbak számára is, ezekben az esetekben a szűrés térítésmentes. Intézményi oktatásban részesülők számára is térítésmentes a szűrés. A tüdőszűréshez előjegyzést nem kell kérni.

Tolna megyében tüdőszűrést mozgó ernyőképszűrő szolgálat is végez, ezeket a szűréseket rendszeresen, mintegy másfél évente vehetik igénybe az egyes települések lakosai a fent felsorolt szabályoknak megfelelően. Tolnában tavaly 20.002 fő vett részt tüdőszűrésen.

Az imént felsorolt általános szabályozástól eltérve kötelező tüdőszűrést akkor rendelnek el, ha az előző évben az új tuberkulózis megbetegedések száma meghaladta a 25 százezreléket, azaz 100 ezer lakosra 25 eset jut. A kötelező szűrést a megyei tisztifőorvos rendelheti el nem csak a megye egészére, hanem egyes térségre, közösségre, vagy korosztályra kiterjedően. Mint az a nevéből adódik, ezen a szűrésen kötelező részt venni azoknak, akikre vonatkozik. Aki ezt elmulasztja, akár 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Tolna megyében jelenleg évek óta nem volt szükség a kötelező tüdőszűrés elrendelésére.