• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ma már mindent hamisítanak, amit mozdítani lehet

Lapszemle 2019.01.21 Forrás: vg.hu
Ma már mindent hamisítanak, amit mozdítani lehet

A hamisított termékeknek jótékony célra történő felajánlása esetén nem garantálható, hogy azok nem okoznak egészségkárosodást.

Mintegy 86 millió forintnyi jogsértő terméket foglalt le tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely karitatív szervezetekhez 50 millió forint értékben juttatott el különböző termékeket – tudta meg a VG.hu az adóhatóságtól. A hivatalt annak kapcsán kereste meg a lap, hogy nemrég kiderült: összesen négy tonnányi hamis legót semmisítettek meg.

A lefoglalt termékek felajánlásáról és az egyes elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról egy törvény rendelkezik. A NAV hangsúlyozta: a szellemi tulajdonjogot sértő termékekkel szembeni hatósági fellépés nem kizárólag a gazdasági károk megelőzését és csökkentését szolgálja, hanem a fogyasztók egészségének, biztonságát is védik.

A hatóság szerint ma már nem helytálló az a megállapítás, hogy csak luxuscikkeket hamisítanak, hiszen tulajdonképpen minden termék, a legáltalánosabb és leghétköznapibb árucikkek hamisítványai is előfordulnak.

Az eredeti termékeket a gyártó a biztonsági követelmények szem előtt tartásával, megfelelő alapanyagokból és eljárásokkal állítja elő, azokat a szükséges tesztelési folyamatot követően hozza forgalomba, valamint termékeire termékszavatosságot vállal. A hamis árucikkekre ugyanez viszont nem igaz, így ezeknek a termékeknek jótékony célra történő felajánlása, szétosztása esetén nem garantálható, hogy azok az összetevőik, minőségük okán a fogyasztóknak nem okoznak sérülést, vagy más egészségkárosodást.

Tehát, habár a NAV ezt nem mondta ki nyíltan, ebbe a kategóriába estek a lefoglalt legók is, így ez alapján döntöttek azok megsemmisítéséről.

Valamint arról a több mint 80 millió forint értékű, jellemzően ruházati-, vegyipari, járműipari termékekből, elektronikai eszközökből, sportfelszerelésekből és -eszközökből, élelmiszerekből, gyógyszerekből álló terméksorról is, amely tavaly került az adóhatóság karmai közé.

Legolvasottabb cikkeink