• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magatehetetlen betegeket ütöttek

Lapszemle Forrás: Hír24

Szemtanúk szerint ütik, szidalmazzák és kizárják az erkélyre a betegeket az intézményben.

Milyen dolog magatehetetlen embereket ütni, hogy lehet így bánni velük?! - mondja felháborodottan a Hír24-nek L. Katalin a XXII. kerületi Kápolna utcai társasház egyik lakója. A nő, aki maga is egészségügyi dolgozó, azt állítja, legutóbb augusztus negyedikén volt szemtanúja egy tettlegességig fajuló intézkedésnek a szemközti fogyatékosokat ápoló intézményben. „Hiába hívtam rendőrt, azok sem avatkoztak közbe, mondván, hogy magánterület. Próbáltam a dolgozókkal is szót érteni, de felesleges volt" - idézte őt a site cikke.

Elmondása szerint több lakóval együtt megelégelték, ahogyan az intézmény betegeivel bánnak, ezért levélben fordultak a Reménysugárt fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) és az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványhoz is, amely később a Hír24-nek is eljuttatta a lakóktól kapott levelet. Abban az áll, hogy az említett intézményben augusztus elején az egyik beteget kizárták az erkélyre, mert órák óta üvöltött és sírt, nem lehetett megnyugtatni. Később a két gondozó, (egy férfi és egy nő) ütlegelni és szidalmazni kezdte, aki próbálta védeni magát. Hiába szólította fel a kutyáját sétáltató járókelő az ápolókat, hogy hagyják abba a verést; rá sem hederítettek.

L. Katalin ezután fordult a rendőrséghez. A lap érdeklődött a XXII. Kerületi Rendőrkapitányságon is, miért nem intézkedtek a Kápolna utcai bejelentésnél amiatt, hogy a Reménysugár Habilitációs Intézetben verik a betegeket. Azt a választ kapták, hogy említett esettel kapcsolatosan bejelentés hozzájuk nem érkezett. Pedig L. Katalin azt állítja, kint jártak a járőrök, de nem mentek be az intézménybe.


Az EMMI Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága egyelőre annyit közölt, amint a panaszos levél eljut a szakterületre, a fenntartó célvizsgálatot végez a bejelentésben foglalt észrevételek kivizsgálására - jelentsen ez bármit is. (A levelet egyébként augusztus 14-én juttatták el a szaktárcának.)

„Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy jelen esetben mi történt, azonban a bántalmazás nem csak szakmailag és emberileg elfogadhatatlan, történjék az bárhol, bűncselekménynek számít - közölte az államtitkárság." Az érintett intézmény működési engedélyét az illetékes szociális és gyámhivatal ellenőrzi, emellett az intézménynél még számos szakhatóság - a közegészségügyi, az egészségügyi, a munkaügyi és munkavédelmi végez rendszeresen ellenőrzéseket - tudták meg.


Kérdés, hogyha ennyien figyelik az intézetet, miként fordulhatnak elő ilyen esetek. Nemrég megírtuk, hogy egy húszéves autista fiú vesztette életét tavaly az intézményben. Részletek a teljes cikkben a Hír24-en