• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar gyógyszerkísérlet a koronavírus ellen a világűrben

Lapszemle 2020.12.15 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Magyar gyógyszerkísérlet a koronavírus ellen a világűrben

A kísérlet nemcsak a Covid-19 gyógyításában hozhat jelentős eredményeket, de új vírusjárványok kezelésében is.

December 6-án újból indult Elon Musk SpaceX Dragon szállító űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrhajó egyebek mellett olyan gyógyszerkísérleti hatóanyagokat szállított, amelynek fontos szerepük lehet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Ezeket a gyógyszerkísérleteket – magyar tudósok fejlesztései alapján – a világon először végzik el a világűrben - írta a szeretlekmagyarország.hu. A lap Dr. Szente Lajos vegyészprofesszort, a CycloLab Kft. társalapítóját, valamint Dr. Mezőhegyi Gergőt, az InnoStudio Zrt. űrkémiai stúdiójának vezetőjét kérdezte a projektről.

Az amerikai Gilead gyógyszeripari vállalat eredetileg Ebola-vírus, illetve a Hepatitis C ellen fejlesztette ki a remdesivir nevű antivirális készítményt. Ám azt tapasztalták, hogy az ebola-járványban ez a szer mégsem teljesít jól, így a gyógyszer „polcra került”. Amikor kitört a koronavírus járvány, kiderült, hogy ugyanez a remdesivir a Covid-19 ellen viszont hatékony. A hatóanyagról tudni kell, hogy nagyon nehezen oldódik vízben. Ahhoz tehát, hogy a remdesivirből hatékony infúziós készítményt lehessen fejleszteni, olyan segédanyagra is szükség van, amely ezt vízben oldhatóvá teszi, és eljuttatja a sejtekig. Erre egy szénhidrát származék - a szulfobutiléter-béta-ciklodextrin - SBECD nevű segédanyag alkalmas, amelyet cégünk, a CycloLab Kft. Dexolve™ néven már régóta gyárt - mondta el Szente Lajos.

A mi cégünk, az InnoStudio elsősorban űrkémiával és nanotechnológiával foglalkozik, így olyan gyógyszerek és növényvédőszerek fejlesztési problémáival is, amelyeket csak a világűrben lehet megoldani - mondta el Dr. Mezőhegyi Gergő. A járvány kezdete óta gondolkodunk azon, miként lehetne az ötleteinket hasznosítani a Covid-járvány elleni küzdelemben. Ezért is hoztuk létre nyáron a Covid-19 űr-és gyógyszeripari konzorciumot, amelyben több, nagy presztízsű nemzetközi partner is részt vesz. Megkerestük Szente Lajos professzorékat is abból a célból, hogy próbáljuk meg az űrkémia eredményeit és lehetőségeit alkalmazni a remdesivirhez kapcsolódó gyógyszerkutatásban is. A gyógyszerfejlesztések alapjául szolgáló kémiai reakciók ugyanis másként működnek mikrogravitációs közegben, így a világűrben, ahol a folyamatokat és vizsgálati eredményeket nem torzítják el a gravitációs hatások. Abban bízunk, hogy mikrogravitációs körülmények között nagyobb hatóanyag tartalmú remdesivir–SBECD kombinációt tudunk előállítani, amely a vesebetegek gyógyítására is alkalmas lesz. Ez nagy segítséget jelentene a covid-fertőzöttek gyógyításában. További részleteka  cikkben