• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar kutatók a cukorbetegség gyógyításáért

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A cukorbetegség következményének számító érszűkület és veseelégtelenség ellenében fejlesztettek ki a hatóanyagot.

Csak Magyarországon több mint félmillió cukorbetegségben szenvedőn segíthet az a kísérleti fázisban lévő hatóanyag, amely az érrendszeri és veseszövődmények megelőzése és kezelése terén hozhat áttörést.

A Pécsi Tudományegyetem fejlesztése nemrég kapta meg a szabadalmi jogokat, most a kritikus fontosságú klinikai szakasz következik – írj a hvg.hu.

Teljesen átalakíthatja az egyik legalattomosabb és leggyorsabban terjedő kór, a cukorbetegség kezelését az a magyar szabadalom, amelyet a cukorbetegség természetes következményének számító érszűkület és veseelégtelenség ellenében fejlesztettek ki. A Pécsi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinikáján 10 éve folynak a kutatások és a kísérletek, a klinikai fázis sikeressége esetén fél évtizeden belül kerülhet a kész gyógyszer a betegekhez.

A történet az oxidatív stressz kutatásával kezdődött – idézi fel Dr. Wittmann István, a klinika igazgatója a kezdeteket. A sejtek működését veszélyeztető jelenség néhány évtizede ismert az orvostudományban, a molekuláris egyensúly felborulásával járó folyamatot elsősorban az érrendszeri és daganatos betegségek kialakulásával hozzák összefüggésbe.

Wittmann István csapatával az aminosavak viselkedését vizsgálta, ezek ugyanis az oxidatív stressz hatására átalakuláson mennek keresztül. A kiinduló teória az volt, hogy ezek a „kóros" aminosavak a fehérjékbe épülve átalakítják azok működését és szerkezetét, a károsodott fehérjék pedig sejt- és szövetroncsolódást okoznak. A feltevést sikerült igazolni a laboratóriumi kísérletek során, ami után már „csak" az volt hátra, hogy a folyamat visszafordítása és megállítása révén konkrét gyógymódot is találjanak. Hosszú kutatás után végül 2011-ben került benyújtásra a kifejlesztett hatóanyagra vonatkozó uniós szabadalmi kérelem, amely néhány hónapja került elfogadásra.

Mindez döntő jelentőségű fejlemény, hiszen innentől kezdve nem feltevésekről és izolált környezetben történő kísérletezésről van szó, hanem egy konkrét gyógyszer kifejlesztéséről. Ennek első állomása, a klinikai vizsgálatok során használandó vizsgálati szer előállítása, már megtörtént, a szer „élesben" történő kipróbálása pedig a közeljövőben kezdődhet meg a pécsi Klinikai Központban, első körben a rövid távú hatékonyság vizsgálatával.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható.