• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar misszionárius az ebolajárvány közepén

Lapszemle Forrás: mno.hu

Káoszba fulladt Sierra Leone egészségügyi rendszere.

A múlt héten óránként öt új ebolafertőzést regisztráltak, és a kórházak nem bírják ellátni a betegeket. A nyugat-afrikai országban dolgozik egy magyar misszionárius, aki megrázó részleteket mesélt nekünk a hétköznapokról. A Baptista Szeretetszolgálat adományt gyűjt, és a héten saját embereivel gyógyszereket és fertőtlenítőszereket küld abba az országba, ahol kétmillió ember van karanténban – írja az mno.hu portálja.

Bozóttűzként terjed az ebola Sierra Leonéban: óránként öt új fertőzést regisztrálnak, és a szakértők arra számítanak, hogy ez a sebesség a duplájára gyorsulhat a hónap végéig. A Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint a múlt héten 765 új esetet regisztráltak a nyugat-afrikai országban, miközben összesen mindössze 327 kórházi ágy áll rendelkezésre a fertőzöttek kezeléséhez.

A humanitárius szervezet szerint a járvány rémisztő terjedése miatt az orvosi készletek kimerültek, és a helyzet azzal fenyeget, hogy összeomlik az amúgy is sérülékeny és elégtelen egészségügyi infrastruktúra. A fejlett világ segélyezési ígéretei ellenére a helyi egészségügyi készletek gyakorlatilag mindenből kifogytak: még a legegyszerűbb lázcsillapítóból vagy gumikesztyűből sincs elég.

Füredi Kamilla Kispestről indult el segíteni a rászorulóknak. A rendszerváltás után ő volt az első magyarországi baptista misszionárius, aki Afrikába ment. Kilenc éve dolgozik Sierra Leonéban, és hazaküldött leveleiben rendszeresen tájékoztatja hittársait az ottani életről. Beszámolt például arról, a helyiek hogyan készítenek időtálló, napon szárított téglát a hangyabolyokból, és arról is, a polgárháború idején hogyan kínozták a katonák a civileket.

Füredi Kamilla az ebolajárvány kitörése óta nem írt levelet, de telefonon elérték őt a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai. Makeni településen lakik, ahol az iskolák bezártak, három napja kijárási tilalom van, még vízért sem mehetnek az utcára. A zárt udvarban lévő kút vizét is csak klórozva lehet fogyasztani. A harmincfős közösség soraiban is volt már haláleset a járvány miatt, és a misszionáriusnő elmondása szerint az volt a legborzasztóbb, hogy el sem tudtak búcsúzni a halottól: jött az „ebolásautó", feldobták a platóra a testet és elvitték. Gyógyszer nincs, de a kórházba bekerülő fertőzöttek közül ötven százaléknál többen túlélik a betegséget.

Patrick Turay, a Makeni városban működő Szentlélek Kórház orvosa a The Guardiannak nyilatkozva arról beszélt: hiány van mindenből, a holttestek szállítására használt hullazsákoktól a betegek fekhelyéül szolgáló matracokon át a fájdalomcsillapító tablettáig.