• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar orvostanhallgatók hódítják meg a Microsoftot

Lapszemle Forrás: index.hu

Megvan a mesterhármas, amit egyetlen ország egyetemistái sem csináltak a magyarok után.

Tavalyelőtt a fitness-tamagocsi Tep, tavaly a turisztikai kalandjáték Mistory (ami, jegyezzük meg, a Pokemon Go előtt egy évvel indult rá ugyanarra az alapötletre!), idén pedig az orvostanhallgatóknak szánt InSimu hozott el díjat a Microsoft innovációs világversenyéről. A debreceni csapat a World Citizenship kategóriában lett harmadik, ami ötezer dolláros díjjal, és felbecsülhetetlen értékű kapcsolati tőkével jár. Idén sokkal profibbak, és sokkal felnőttebbek az induló csapatok, mint akár csak 2-3 évvel ezelőtt voltak – nyilatkozta Victoria Grady főszervező – olvasható az index.hu portálján.

Az InSimu virtuális valóságban és tableten képez igazi orvosokat, és az alapötlete abszolút valós, és véresen komoly problémából született. Minden kórházas tévésorozat egyik alapvető sztoriszála, amikor az orvosi egyetemről az igazi betegek közé kerülő rezidensek rádöbbennek, hogy mostantól élet és halál múlik egy-egy döntésükön. A tévében ebből dráma van, önmarcangolás, konfliktusok, és emberhalál.

A debreceni egyetemről indult InSimu (a csapatban van két éppen most végzett orvos, programozó, és marketinges is) úgy gondolta, bőven elég az első három, és jobb nem megvárni a negyediket. A app alapötlete egyszerűnek hangzik – persze minden nagy ötletben az a pláne, hogy elsőre egyszerűen hangzik –: valódi, dokumentált páciensek esetleírásai alapján generál a program egy virtuális beteget, akinek rendelhetünk kismillió vizsgálatot, aztán az eredmények alapján diagnózist kell felállítanunk. Amiről messze nem elég, hogy helyes legyen, az is fontos, hogy a vizsgálatok a lehető legkevesebb időt és pénzt emésszék fel, és ne tegyék ki a beteget felesleges beavatkozásoknak. Magyarul ne kérjen az ember egy kósza náthára MRI-t, végbéltükrözést, teljes vérképet, és körpanorámás hasi ultrahangot a biztonság kedvéért.

A debreceniek utolsóként mutatták be a munkájukat az addigra már kicsit kókadt zsűrinek, akik akkor már pont 10 órája hallgatták a csapatokat. Volt itt minden. Asztmás gyerekeket segítő okoskarkötő. A vakok Braille-írását az érintőképernyő vibráló funkciójára adaptáló app. Lefényképezett anyajegyeken bőrrákra utaló jeleket kereső fotóapp. Vakok számára készített viselhető okosszenzor, ami felismeri mi van az ember környezetében (beleértve embereket arcról, vagy feliratokat). Mindegyiktől jobb lesz kicsit a világ - nyilatkozta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, a verseny első meglepetésvendége.