• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Magyarországon a szkizofrén betegek egyharmadát nem kezelik

Lapszemle 2019.10.12 Forrás: 168 Óra Online
Magyarországon a szkizofrén betegek egyharmadát nem kezelik

A legtöbb esetben ez nagyon is jól kézben tartható betegség és akár meg is gyógyítható.

Talán ma a legtöbb stigmával és kirekesztéssel járó betegség. És talán a legtöbb téves információval körüllengett kórkép. Pedig időben felismerve sokak nemcsak élhető életet kaphatnak, de akár el is felejthetik, hogy valaha betegek voltak. Ez a szkizofrénia, amely Magyarországon a becslések szerint mintegy 85 ezer embert érint, de mintegy kétharmada diagnosztizált és áll kezelés alatt. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy merjen mindenki segítséget kérni, már akkor is, ha csak előjelei vannak a betegségnek, mert a legtöbb esetben ez nagyon is jól kézben tartható betegség és akár meg is gyógyítható - írja a 168ora.hu.

Az időnként felbukkanó negatív híreken túl az emberek többsége nem sokat tud erről a betegségről, a kialakult sztereotípiák pedig rontják a betegséggel élők felépülésének, a társadalomba való visszailleszkedésének esélyeit. Pedig kezeléssel többségüket szinte teljes emberként nyerheti vissza a család, a társadalom és a munkaerőpiac is az általában rendkívül kreatív betegeket – ez a legfőbb üzenete a szkizofréniával foglalkozó pszichiátereknek, szociális segítőknek, betegszervezeteknek. Ma ugyanis az érintettek nem is merik felismerni, mi is okoz egyszer csak fura változásokat a mindennapi életében, a megbélyegzéstől való félelem és a betegségtudat hiánya az akadálya, hogy időben, még az itt igen súlyos tünetek jelentkeznének. Ezeket nem szabad megvárni.

 Olyanfajta megbélyegzés veszi ma körül ezt a betegséget, ami sokszor szinte lehetetlenné teszi a korai felismerést. Ha ezt a szót valaki meghallja, rögtön egészen rémisztő esetek jutnak az eszébe, a társadalom szinte azonnal ki is rekeszt egy ilyen betegséggel küzdő embert. Változtatni kell ezen. Mert egyrészt nem szabad, hogy eljusson bárki is odáig, hogy egészen szélsőséges helyzeteket hozzon ez a betegség, másrészt tudatosítani kell, hogy nagyon jó kezelhető és akár teljes életet is lehet élni vele. Ehhez viszont le kell bontani az e köré épített falakat – mondta Németh Attila, pszichiáter, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa a Lelki Egészség Világnapja alkalmából meghirdetett konferencián.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink