• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Magyarországon is összeállítják az ikertérképet

Lapszemle Forrás: vg.hu Szerző:
Magyarországon is összeállítják az ikertérképet

Érdekesek azok az egypetéjű ikrek, akik közül az egyik különböző krónikus betegségekben szenved, míg a másik egészséges.

Adatbázis készül a magyarországi ikrekről, melynek köszönhetően a különböző betegségek kialakulásáért felelős genetikai és környezeti tényezők mellett az orvostudomány, a pszichológia, vagy akár a társadalomtudomány területén is lehet majd fontos vizsgálatokat végezni - olvasható a vg.hu-n.

Mintegy 125 ezer olyan személy él ma Magyarországon, akik két-, három- vagy többtagú ikertestvér közösségben látták meg a napvilágot. Közülük 98 500 fő 18 év feletti. Nem kis feladat őket egyenként felkeresni és felkérni, hogy regisztráljanak egy számukra kialakított adatbázisba. A Magyar Ikerregiszter (HTR) kutatókból álló csapata a Semmelweis Egyetemen most mégis ezen munkálkodik. Hamarosan véget érnek az adatvédelemről szóló tárgyalások, és amint megkapják az ikrek elérhetőségét, el is kezdik a tájékoztatók kiküldését postai úton. A kutatók még ez évre tervezett célja az, hogy a Magyar Ikerregiszter populációalapúvá bővüljön, amellyel világszínvonalúvá válhat a kezdeményezésük.

A világ tíz legnagyobb ikerregiszterei közé kerülhetnek.
„Magyarországon nincs, sőt az egész kelet-közép-európai régióban nincs ikerregiszter, csak egy-egy ikerfesztivál vagy ikervizsgálat. Ebben vezetők vagyunk a régióban. Az adatbázisnak köszönhetően a betegségek kialakulásáért felelős genetikai és környezeti tényezők mellett az orvostudomány, a pszichológia, vagy akár a társadalomtudomány területén is lehet majd vizsgálatokat végezni. Különlegességnek számít például, hogy egy ilyen posztkommunista országban, mint Magyarország, a társadalomtudomány területén is lehet vizsgálni az ikreket" – mondta Tárnoki Ádám Domonkos kutató.

Mint felidézte, a 70-es, 80-as években volt már három ikerregiszter – a budapesti ikernyilvántartás, egy veleszületett rendellenességek nyilvántartása és egy önkéntes adatbázis –, amelyeket Czeizel Endre orvos-genetikus és Métneki Júlia kutató vezetett. Ezek azonban adatvédelmi okokból a rendszerváltáskor meg is szűntek, de kicsik is voltak. A kezdeményezést Métneki Júliával és Littvay Leventével együttműködve élesztették újra 2007-ben, és azóta több sikeres ikervizsgálatot folytattak, több betegségnél kiderítették már, hogy minek van genetikai háttere, és melyik kialakulásáért felelős a környezeti tényező. Így például nekik köszönhető az a megállapítás, hogy a nyaki főütőér elmeszesedéséért felelős lerakódások, úgynevezett plakkok genetikailag meghatározottak. A plakkok méretét, formáját és elhelyezkedését vizsgálták. Fényt derítettek többek között arra is, hogy a légzésfunkció és az erek rugalmasságának paraméterei között is van összefüggés.

„Számunkra az a legérdekesebb, hogy ezzel az adatbázissal olyan egypetéjű ikreket találjunk, akik közül az egyik iker különböző krónikus betegségekben szenved, míg a másik fél egészséges. Ez azért érdekes, mert az egypetéjű ikreknek majdnem százszázalékosan egyforma a genetikai állománya, ezért a különbség, ami kialakította, az vagy a környezeti tényezőkben lehetséges, vagy a véletlen műve, esetleg epigenetikai okai is lehetnek. Bármelyiket is vizsgáljuk, az egészséges ikertestvér tökéletes kontrollcsoport hozzá. A különleges kutatásokhoz fontos a nagy létszámú ikerregiszter" – magyarázta Tárnoki Ádám Domonkos.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink