• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyarországon jelenleg nincs Covid-vakcina a gyermekek számára

Lapszemle 2023.10.26 Forrás: pharmaonline.hu
Magyarországon jelenleg nincs Covid-vakcina a gyermekek számára

Keveseket kezelnek kórházban és intenzív osztályon, sokan azonban nem a Covid okozta tünetek miatt kerülnek oda, csak koronavírus-pozitivitással.

Magyarországon egyelőre nincs érdemben védelmet nyújtó Covid-vakcina az egészséges felnőttek és a gyermekek számára sem – hangzott el egy szerda esti webinaron, melyről a Pharmaonline.hu tudósított.

 

Nincs hatósági hír arról, hogy érkezik-e egyáltalán Magyarországra a legújabb összetételű, a legfrissebb omikron-variánst is tartalmazó Covid-vakcina, ezért Kulcsár Andrea, a Dél-pesti Centrumkórház oltási specialistája nem javasolja az itthon jelenleg elérhető Covid-vakcinák felvételét azoknak, akik egészségesek. Az eredeti vuhani és az első omikron-variánst tartalmazó korábbi oltóanyagokat – ezek vannak forgalomban idehaza – az immun-, vagy daganatos betegeknek, a transzplantáltaknak, idős, krónikus kórképekkel küszködőknek javasolt booster-oltásként beadni. Javasolható a bivalens oltóanyag azoknak a 65 év felettieknek is, akiket a kínai vakcinával alapimmunizáltak, esetükben is enyhébb tünetekkel járhat a fertőzés.

Nehéz megítélni a hazai járványhelyzetet, mert Magyarországon nem regisztrálják a koronavírus-fertőzötteket, ahogyan nincsenek statisztikák arról sem, hányan vannak kórházban, vagy fekszenek intenzív osztályon, esetleg szorulnak lélegeztetésre, vagy hunynak el a fertőzés következtében. Azok közé az országok közé tartozunk, amelyek számára a koronavírus-járvány már nem olyan fontos, és a Covid-ot az influenzaszerű, felső légúti megbetegedések közé sorolják. Minderről már Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt a webináron. Világszerte csökken ugyan a súlyos és halálos megbetegedések száma, de a Csendes óceáni partvidéken, Új-Zélandon, Ausztráliában kezd szaporodni a kórházban kezelt Covid-betegek száma – mutatják azoknak az országoknak a statisztikái, ahol még gyűjtik az adatokat. Ezt igazolja a hazai kórházi tapasztalat is, az intézményekben ugyanis emelkedni kezdtek a koronavírus-pozitív esetszámok.

Keveseket kezelnek kórházban és intenzív osztályon, sokan azonban nem a Covid okozta tünetek miatt kerülnek oda, csak koronavírus-pozitivitással. Ma már számos gyógyszeres terápia áll rendelkezésre a koronavírusos betegek terápiájára, ezek többsége azonban csak a betegség legelején, az első 5-7 napban hatásosak. Két, hatékony gyógyszert hamarosan idehaza is bevezetnek a terápiába, de súlyos esetekkel már csak ritkán találkoznak a kórházakban. További részletek a teljes beszámolóban