• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyarországra menekülnek a külföldi betegek

Lapszemle Forrás: 168 Óra

A napokban egy újabb magyar magánszolgáltató kötött megállapodást a külföldi ellátást szervező vezető brit céggel.

Már nemcsak pénzt, főleg időt akarnak spórolni a külföldi betegek, ezért jönnek hozzánk gyógyulni. A napokban egy újabb magyar magánszolgáltató kötött megállapodást a külföldi ellátást szervező vezető brit céggel, így ha ott vállalhatatlan a várakozási idő, a kezelést megkaphatják nálunk is biztosításuk terhére. Ugyan nagyon komoly minőségi feltételeket kell ehhez biztosítania adott intézménynek, de érdekes helyzet áll így mégis elő: az ezer sebből vérző magyar egészségügy megfelelő feltételek mellett úgy tűnik, világszínvonalon teljesít. Ha akar – olvasható a 168ora.hu portálján.

A lehetőséget az a négy évvel ezelőtti Európai Uniós törvénymódosítást adta, amely kimondta: valamennyi uniós állampolgárnak joga van ahhoz, hogyha hazájában az elfogadhatónál hosszabb a várólista, vagy más okok miatt elérhetetlen az egyébként saját biztosítója által befogadott ellátás, az unió bármely más országában azt igénybe veheti, természetesen saját országa kontójára.

Most az NHS, Nagy-Britannia szigoráról hírhedt egészségbiztosítója ad pácienseinek lehetőséget külföldi kórházat választani az ellátásukhoz és visszatérítést igényelhetnek kezelési költségeik után. Így már a Duna Medical Center is részt vesz a brit páciensek szervezett ellátásában. Nem ők egyébként az elsők, csak hivatalos bejelentésre eddig nemigen volt példa. Vannak egyetemi centrumok is, illetve egy-egy nemzetközi hírű szaktekintély fogad külföldi betegeket.

A mostani hír azonban több kérdést is felvet. Az egyik: miközben az angol betegek idehozhatják a tb-befizetésüket, mi még a másik szobában, épületben lévő rendelőbe sem. (Az OEP nagyon kevés hazai magánintézménnyel áll szerződésben, azaz hiába fizetjük a járulékot, a magánkórházakban és -rendelőkben az ellátás teljes árát saját zsebből kell fizetnünk.

A másik, legalább ennyire fontos kérdés, hogy vajon az ezer sebből vérző magyar egészségügy hogyan tudja teljesíteni azokat a rendkívül szigorú feltételek, amit például a brit partner kiköt, hogy térítse az ellátást. További részletek a portálon olvasható!