• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magzati élmények a koraszülötteknek

Lapszemle Forrás: baon.hu

Jövő év elejétől újfajta módszer segítheti a koraszülött babák fejlődését a kecskeméti megyei kórházban.

A kádban végzett neuro-hidroterápia hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját. A módszert még 1986-ban dr. Schultheisz Judit gyermekorvos, a Gézengúz Alapítvány vezetője dolgozta ki. Mint lapunknak elmondta, harmadik gyermeke agyvérzéssel és felkarbénulással született, ekkor sajátította el a Katona Ferenc professzor nevéhez fűződő neuroterápiát, amelynek mozgáselemeit döntően lejtőn és asztalon végzik a szakemberek és a szülők. A módszert aztán továbbgondolta, mert úgy látta, a mozgásokat könnyebb lenne a vízben végrehajtani – olvasható a baon.hu portálján.

Dr. Schultheisz Judit így alkotta meg a csecsemőúszás felhasználásával, idegélettani elvek és terápiás elemek, speciális műfogások beépítésével a neuro-hidroterápiát. Saját tapasztalata is azt mutatta, hogy eredményt lehet vele elérni: gyermeke agyvérzése teljesen, tünetmentesen felszívódott. Az eljárás képzését akkreditálták, így azt elvégezve egyre több szakember használja a módszert országszerte.

A víz jelenléte nagyon is szükséges a koraszülött babáknak, hiszen ők idejekorán kikerültek a magzatvízből, ahol folyamatosan forogtak, bukfenceztek. Éppen ezért fontos számukra, hogy az élmény „kint" ismétlődjön, kicsit úgy érezzék, hogy ismét a saját közegükben vannak. A víz lehetőséget ad a szenzoros, a bőr által érzett ingerek kiváltása mellett az egyensúlyi rendszer aktiválásával a magzati mozgások gyakorlására is – magyarázta a Gézengúz Alapítvány vezetője.

A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját, ezenkívül serkenti a gyermek testi fejlődését, kommunikációs képességeit.

A koraszülött babák kevesebb maradványtünettel juthatnak túl az idő előtti világrajövetel okozta traumán, így a neuro-hidroterápiával nagyobb az esély a gyógyulásra oxigénhiányos állapot vagy mikrovérzés esetén is. Ha a koraszülötteket mozgásba hozzuk, akkor a súlyfejlődés, a táplálkozás, a szülővel való interakció is sokkal intenzívebb. Emellett nagyon kellemes, pozitív élményt, érzelmi megerősítést ad a gyermeknek és szülőknek, hiszen minden egyes érintést, fogást, mozdulatot átadunk a szülőknek, családnak – tette hozzá a módszer kidolgozója.

A neuro-hidroterápiás módszer megyei kórházban való bevezetését, egy koragyermekkori intervenciós részleg kialakítását dr. Kelemen Edit, a kórház koraszülött részlegének vezető főorvosa vetette fel dr. Schultheisz Juditnak. Majd az intézmény egyik gyógytornásza elsajátította a módszert, illetve az egyik terápiás orvostechnikai eszköz, a félgömbre hasonlító Huple használatát. Ebben akár lélegeztetőgépen lévő babát is lehet a vízen ringatni, de a földön is lehet vele hintázni, egyensúlyozni.