• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Majd meglátjuk, aláírják-e az ügyeleti szerződéseket a háziorvosok

Lapszemle 2023.03.10 Forrás: MedicalOnline
Majd meglátjuk, aláírják-e az ügyeleti szerződéseket a háziorvosok

A kistelepülési gyógyszertárak rezsiköltségeinek megnövekedése miatt kiegészítő támogatást nyújt a kormány ezeknek a patikáknak.

Méltánytalan a kamara eljárása, mert kormány soha annyit nem tett az ágazatért a rendszerváltás óta, mint az elmúlt három évben – hangzott el a Kormányinfón a MedicalOnline tudósítása szerint. 

Bár konkrét példát nem tudott hozni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arra, miként fenyegette az orvosokat az ügyeleti szerződés aláírása esetén a Magyar Orvosi Kamara (MOK), szerinte egy levél (ezt a Győr-Moson-Sopron vármegyei elnök írta a kollégáinak – A Szerk.), számos interjú jelent meg, amelyben az érintettek maguk számoltak be a megfélemlítésről. A kötelező tagság megszüntetése a politikus szerint azok számára lesz jó, akiket megfenyegettek.

A kamara magatartása veszélyeztette az új ügyeleti ellátást, amelynek bevezetését korábban a szervezet maga is támogatott – indokolt újságírói kérdések nyomán a kabinetminiszter, aki szerint az önkéntes tagság eltörlése nem jelenti azt, hogy a kamarának nem lesznek tagjai. – Tehát a kormány nem számolta fel a MOK-ot – jelentette ki, megjegyezve azt is, hogy meglehetősen furcsa azzal a kamarai elnökkel vitatkozni a kötelező kamarai tagságról, akinek államtitkársága idején sem volt kötelező tagság – fogalmazott Gulyás Gergely, kerülve, hogy név szerint említse Kincses Gyulát.

Majd meglátjuk, aláírják-e az ügyeleti szerződéseket a háziorvosok – így válaszolt a miniszter arra a felvetésre, hogy az Országos Mentőszolgálat szerint a szerződéskötés azt követően is akadozik, hogy az egészségügyben működő kamarákról szóló törvényt módosította a kormány.

Azért is méltánytalan, amit az orvosi kamara tett, mert az elmúlt három évben a kormány olyan mértékű béremelést hajtott végre az ágazatban, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. Gulyás Gergely szerint ezt a politikailag elfogódott, legellenségesebb kamarai vezetésnek is el kell ismernie. A kötelező kamarai tagság megszüntetését firtató újabb kérdésre azt is kifejtette, hogy a Magyar Végrehajtói Kamara ellen (amelynek még mindig a büntetőeljárás alá vont Schadl György az elnöke – a szerk.) azért nem látták szükségesnek fellépni, mert az, hogy egyes emberek bűncselekményt követnek el, nem vezethető vissza kamarai rendszerhibákra. Ellenben az orvoskamara fenyegette a betegellátás biztonságát, ezért azonnali kormányzati lépésekre volt szükség.

Rezsitámogatás a kistelepülések gyógyszertárainak

A kistelepülési gyógyszertárak rezsiköltségeinek megnövekedése miatt kiegészítő támogatást nyújt a kormány ezeknek a patikáknak a folyamatos ellátás biztosítására – jelentette be újságírói kérdésre. Elmondta azt is, hogy az utóbbi időszakban tapasztalható gyógyszerhiány hátterében globális problémák állnak, és nem tapasztalják, hogy azt az okozná, hogy a lakosság felhalmoz egyes készítményeket. Ilyen eddig egyetlen, a polcokról korábban átmenetileg hiányzó, nem támogatott, megfázás elleni készítménynél fordult elő, amikor az ismét kapható lett.

További részletek a MedicalOnline cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink