• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Majdnem családtag

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Fürdetés, ültetés, fektetés, patikatúra, bevásárlás – az idős, beteg embernek mindez sokszor reménytelen vállalkozás.

Zsuzsa pótolja, amit a természet elvett: segít, hogy az emberhez méltatlan élet valahogy mégis élhető maradhasson. Kerekes szék vagy ágy – e kettő közül választhat Katalin, hol tölti a napját. Az egykori egyetemi tanár már csak árnyéka önmagának, 40 kilós teste magatehetetlenül pihen. Gondozója, Zsuzsa naponta kétszer érkezik hozzá, már-már családtagnak számít, hiszen a docensnő életének szinte minden mozzanatát megosztja vele. Segítője reggel fürdeti, eteti. A Parkinson-kóros, több gerincműtéten átesett asszony öt éve még aktív, tettre kész asszony, akkoriban csak annyit érzékelt, hogy a villát nem tudja a szájához emelni, rövidesen pedig jött a kegyetlen diagnózis – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

Zsuzsa négy éve részese az asszony életének, a kis lakásban otthonosan mozog. Már csak a délelőtti ceremónia utolsó felvonása van hátra: kiválasztani a megfelelő testhelyzetet Katalin számára. A döntés onnantól délutánig szól, önállóan ugyanis képtelen változtatni rajta. A felfekvéstől óvó kis szivacskarimákat Zsuzsa elrendezgeti, majd a karjába veszi az asszonyt és szépen az ágyba fekteti. – Újságot? Tévé-távirányítót? Kapcsoljam be a rádiót? – sorjáznak a kérdések, miközben Katalin szemüvegét törölgeti és a cumisüvegre emlékeztető flakonokat rendezgeti az ápoló. Mindent gondosan, kar-, de inkább fél karnyújtásnyira helyez. Mikor minden rendben elköszön, de csak egy kis időre, mert az esti „etetésre" visszajön.

Aztán irány a patika és a közért, már a következő gondozottnak vásárol Zsuzsa, aki évtizede jár Erzsikéhez, hetente háromszor hozza neki a gyógyszereket, intézi ügyes-bajos dolgait. A 89 éves asszony az utcai teendőkre, de lassan már az otthoniakra sem képes. Ma már szinte minden mozdulatra felszisszen, a helyzetváltoztatás a fájdalomcsillapítók dacára is maga a pokol. Zsuzsa a kapcsolat a külvilággal, aki segít elviselhetőbbé tenni a magányt, az állandó bezártságot.

A korábban nővérként, ma házi gondozóként dolgozó háromgyermekes anyuka nélkülözhetetlen részévé válik gondozottjai életének, magánéletét azonban próbálja kívül tartani.

Igyekszünk egymás között úgy megosztani a gondozottakat, hogy nagyjából egyenlő arányban jusson egyszerűbb és nehezebb feladat, mindenkihez kerül komoly fizikai és lelki terhet jelentő „kuncsaft" is. A legnehezebb a búcsúzás, az elmúlt hetekben hárman is elmentek. Tudjuk, hogy az élet velejárója, ám mi mindig a végénél vagyunk ott – mondja Zsuzsa egy pillanatig elgondolkodva , aztán – ahogy ezt teszi nap nap után – folytatja munkáját, és a következő gondozottjának teendőit szervezi.