• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maláriabotrány Bécsben: fertőző terápia?

Lapszemle Forrás: HVG

Maláriavírussal fertőztek meg intézeti gyerekeket pszichoterápiás módszerként.

Maláriavírussal fertőztek meg intézeti gyerekeket pszichoterápiás módszerként az 1960-as években Bécsben – állítja egy volt növendék. A ma 63 éves Wilhelm J. az ORF közszolgálati rádiónak azt nyilatkozta: 16 éves korában a bécsi egyetem pszichiátriai intézetében egy hónapon át úgynevezett "maláriakúrát" kapott, miután pszichés betegséget állapítottak meg nála. Az oltás után két hétig 42 fokos láza volt – idézi a HVG az MTI hírét.

A riport után egy másik volt növendék is megkereste a rádiót, és azt állította, hogy 1961-ben őt is beoltották a kórokozóval. Az egyetemi klinika egy volt munkatársa a rádiónak úgy nyilatkozott: valóban alkalmaztak "lázkúrákat" az intézetben az 1960-as évek közepén is, annak ellenére, hogy az a tudomány akkori állása szerint már meghaladott módszer volt.

A "maláriakúrát" Julius Wagner-Jauregg találta fel a szifilisz kezelésére, és 1927-ben Nobel-díjat kapott érte. A kezelés célja az volt, hogy a láz megölje a szifilisz kórokozóját. Hogy a szervezetbe juttatott maláriavírust kordában tartsák, a betegnek eközben kinint adtak. A későbbi években pszichiátriai kezelésként is alkalmazták a kúrát. 1964-ben már mindenképpen elavult módszer volt - hangsúlyozta az intézet egykori munkatársa, Bernd Küfferle, aki azt feltételezi: páciensekben akarták életben tartani a vírust, hogy a kórháznak legyen belőle.

Wilhelm J. úgy véli: a klinikai diagnózis nem állta meg a helyét, és valójában meg akarták büntetni őt, amiért haza akart menni. Mint mondta: nem védekezett, mert megfenyegették, hogy a zárt osztályra utalják és lekötözik. Elmondása szerint még évtizedekkel később is lázrohamai voltak. Egy osztrák szakértő ezt kétségesnek tartja. Az eset súlyát növeli, hogy az elmúlt körülbelül egy évben több intézeti bántalmazási és szexuális visszaélési ügy is napvilágra került a korábbi évtizedekből Bécsben. A bécsi nevelőintézeti visszaélések feltárására létrejött bizottság vizsgálatot indított az ügyben.