• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mankó helyett sebtapasz a kórházaknak

Lapszemle Forrás: 24.hu

Az infúzióra nagy szükség volt, az Államkincstár adatai alapján 58,6 milliárd forintra rúg a hazai kórházak adóssága.

Napi 150 millió forint adósságot termelnek a kórházak. Még mindig jobban megéri befektetni a beteget, mint az egynapos sebészeti beavatkozás után hazaengedni. A technológia fejlődik, a kórházak azonban ugyanazokat a köröket futják, a politikailag kockázatos témát viszont senki nem akarja megbolygatni. Hogyan jutottunk idáig, miért tabu az egészségügy átalakítása? Változott bármi is a tavalyi nagy tűzoltás óta? Ezt vizsgálja a 24.hu cikke.

Napi 150 millió forint adósságot termelnek a kórházak. Még mindig jobban megéri befektetni a beteget, mint az egynapos sebészeti beavatkozás után hazaengedni. A technológia fejlődik, a kórházak azonban ugyanazokat a köröket futják, a politikailag kockázatos témát viszont senki nem akarja megbolygatni.

Csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, hogy a kórházak 45 milliárd forintot kapnak 30 napon túli tartozásaik kiegyenlítésére. Az infúzióra nagy szükség volt, a Magyar Nemzet nemrégiben a Nemzeti Államkincstár adatai alapján arról írt, hogy 58,6 milliárd forintra rúg a hazai kórházak adóssága, a 60 napon túli adósságaik 33,4 milliárd forintot tesznek ki. A tetemes összeg ráadásul aránytalanul oszlik el az intézmények között: az összeg közel felét mindössze tíz kórház halmozta fel. Csak augusztusról szeptemberre összesen 3,3 milliárd forinttal emelkedett a tartozás, így 2016 végére az összeg elérheti a 70 milliárd forintot is.

Nem ez az első eset, hogy a kormány tűzoltással kerüli el az intézményrendszer összeomlását. Tavaly februárban egészen drámai helyzetbe kerültek a kórházak: 76 milliárd forintos adóssághegyet görgettek maguk előtt, áprilisban több beszállító pedig kilátásba helyezte, hogy a gyakran hónapokig húzódó kifizetések miatt csökkentett üzemmódra váltanak, leállítják a nem életfontosságú kórházi laborszolgáltatásokat.

Az Index akkor arról írt, hogy bár az állam nem fizet a beszállítóknak, azoknak napra pontosan be kell fizetniük az adókat és járulékokat, ráadásul a közbeszerzéseken is csak úgy vehetnek részt, ha nincsen köztartozásuk. Az Orvostechnikai Szövetség vezetője szerint azt egyetlen beszállító sem vállalná, hogy egy meg nem érkezett eszköz miatt haljon meg egy beteg, de sok vállalkozás annyira kilátástalan helyzetbe került, hogy működésük, több száz ember megélhetése veszélybe került.

Miután tavaly áprilisban nem indult el a kormány által megígért kórházi adósságkonszoldáció, és sem Balog Zoltán, sem Zombor Gábor, akkori egészségügyért felelős államtitkár nem válaszolt megkereséseikre, a beszállítók Orbán Viktornak írtak nyílt levelet a tarthatatlan helyzet miatt. A kétségbeesett levél talán legbeszédesebb részei szerint minden nap 150 millió forinttal emelkedik a kórházak adóssága, az intézményeknek pedig olyan “barkácsmódszerekhez" kell folyamodniuk, amelyek veszélyeztetik a betegellátást.

További részletek a weblapon.

Legolvasottabb cikkeink