• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Már 40 gyereket vittek a Heim Pálba a súlyos betegséggel

Lapszemle 2021.01.25 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Már 40 gyereket vittek a Heim Pálba a súlyos betegséggel

A koronavírus-fertőzés a gyerekeket nem veszélyezteti, de utána egy sokszervi gyulladás akár életveszélyes állapotot is okozhat.

“40 betegünk volt eddig, jórészük már meggyógyult és otthon van, de jelenleg is több gyermek van intenzív és belgyógyászati osztályon. 60 százalékukat kezeltük az intenzíven nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel” – nyilatkozta a szeretlekmagyarország.hu-nak Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) főigazgató főorvosa.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy az intézet azonnal tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a Magyar Gyermekorvosok Társaságát és a Házi Gyermekorvosok Szövetségét a MIS-C-ről, annak tüneteiről, a szükséges vizsgálatokról és a kezelési módokról.

„A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország minden területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket. Valószínűleg a karácsony környéki megbetegedések eredményét látjuk most” – ezt már a HOGYI orvosigazgatója, Dr. Fekete Ferenc mondta a lapnak. Szerinte a COVID-19 fertőzésen átesettek 1-2%-át érinti a ritka, de súlyos betegség.

Elmondása szerint tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel jelentkező fertőzés után általában 2-4 héttel jelentkezik a MIS-C. Vezető tünete a több napja tartó magas láz, lehet sebészeti kórképeket utánzó erős hasi fájdalom, hányással vagy hasmenéssel, gyakoriak a bőrtünetek, valamint a kétoldali kötőhártya gyulladás, szemvörösödés. A labor paraméterek rendkívül súlyos gyulladást igazolnak és a teljes vérképben gyakori akár több komponens alacsonyabb száma. A betegek többségénél jelen van valamilyen szív érintettség, ami jelentkezhet ritmuszavarban vagy szívizomgyulladásban is, mely a szív súlyos működészavarát okozhatja.

Az említett tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Mindkét orvos arra figyelmeztet, hogy gyorsan változhat rossz irányba a gyermek állapota.

Dr. Fekete Ferenc orvosigazgató elmondta: volt 3 éves és 17 éves MIS-C-es beteg is, de a legtöbb hozzájuk kerülő gyerek 8-9 éves, fiúk, lányok vegyesen. A betegek többségében pedig már nem volt kimutatható a koronavírus PCR-teszttel, ezért csak antitest vizsgálatokkal tudták a korábbi fertőzést igazolni.

Az intézet figyeli, vannak-e hosszú távú szövődmények az érintett gyerekeknél. A hazaengedés után 6 héttel egy mindenre kiterjedő nagy vizsgálat következik, az alapján döntenek, hogy teljesen visszaengedik-e a gyermeket a normális életébe vagy azt kérik, ne menjen tömegbe, ne sportoljon, és szigorúan pihenjen.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben műtüdővel (ECMO) és műszívvel is kellett már gyermeket menteni. Életveszélyes állapotban sokan voltak, de senki nem halt meg. Hogy így is maradjon, ahhoz az kell, hogy az orvosok mellett a szülők is ismerjék a betegség jeleit, és azonnal jelezzék a gyermekorvosnak, ha hasonló tüneteket tapasztalnak gyermekükön - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink