• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már a legelején átgondolatlan volt a rendszer, össze is omlott

Lapszemle 2021.03.08 Forrás: telex.hu
Már a legelején átgondolatlan volt a rendszer, össze is omlott

Valójában azt se tudni, hogy milyen adatbázis alapján küldhették ki csütörtökön az SMS-eket, és ezt az adatbázist mikor frissítették utoljára.

Technikai problémák miatt le kellett állítani pénteken a hétvégi SMS-értesítős tömeges oltást, mert az egész folyamatba sehol nem volt betervezve az egyeztetés, nem mondták meg előre, hogy melyik lakcímet kell megadni, de nem gondoltak arra sem, hogy több ember is regisztrálhat ugyanazzal a telefonszámmal. A mai napig nem tudni azt se, hogy milyen adatbázisból szívta be a címeket a rendszer, és az össze volt-e fésülve a beadott oltások adatbázisával - írta a telex.hu.

Orbán Viktor péntek reggel az állami rádióban azt mondta, hogy technikai problémák vannak az adatalapú tömeges oltással, ezért az egész rendszert meg kellett állítani, az adatokat pedig felül kell vizsgálni. Ugyancsak ezt erősítették meg később az operatív törzs tájékoztatóján is, ahol arról beszéltek, hogy „szinkronizációs problémák” vannak az adatbázissal, ezért csak később oltják be azt a 74 ezer embert, akit SMS-ben már értesítettek. A probléma forrása a miniszterelnök szerint az volt, hogy nagyon sok ember nem ott lakik, ahol a nyilvántartás szerint az állandó lakhelye van, van, aki pedig évek óta nem járt az háziorvosánál, és közben megváltozott a lakhelye.

A regisztrációnál a vakcinainfo.gov.hu felületén két olyan adatot kellett megadni, amely alapján az oltást szervezők a lakcímhez párosíthatták az oltópontokat – mint később kiderült, hibásan.

Az egyik a TAJ szám, a másik pedig a lakcím. Előbbi esetében gyakran valóban nem kerül be a változás a rendszerbe, ha csak külön nem jelzi a páciens, mint ahogy a lakcímadatok se mindig a legpontosabbak. Az egész problémát azonban úgy lehetett volna a legkönnyebben kiküszöbölni, ha a regisztrációnál egyértelműen ott lett volna, hogy milyen lakcímet kell megadni, de az se derült ki, hogy pontosan miért van szükség erre az adatra.

Így sokan nagy valószínűséggel azt gondolhatták, hogy a lakcímkártyájukon feltüntetett állandó lakhelyüket vagy ideiglenes tartózkodási helyüket kell beírni, hiszen a formális nyilatkozatokban általában azt kell feltüntetni. Csakhogy a lakcímadatok és a valódi tartózkodási hely sok esetben nincs összhangban. Épp ezért a lakcímek nyilvántartásáról szóló törvény is különválasztja a lakcím és az értesítési cím fogalmát. Az utóbbit kell kapcsolattartásra megadni a jogszabály szerint.

Nem tudni, milyen adatbázisból dolgoztak - további részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink