• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már a Szent János Kórházban is kötelező lett a maszkviselet

Lapszemle 2023.11.11 Forrás: mfor.hu
Már a Szent János Kórházban is kötelező lett a maszkviselet

Egyelőre nincs központi ukáz arra, hogy az ország összes egészségügyi intézményében egységesen kötelező lenne viselni a maszkot.

Egyre több kórházban, szakrendelőben és házi orvosi rendelőben kötelező a maszkviselés, ezért rákérdeztünk a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál (NNGYK), lemaradtunk-e valamiről, s adtak-e már ki központi utasítást, ami szerint kötelező az egészségügyi intézményekben a maszkviselet? - írja az mfor.hu

...

Egyre több kórházban kötelező maszkot viselni, sőt van, ahol látogatási tilalmat is bevezettek. Újabb kórházakkal bővült a lista:

az Észak-Budai Szent János Kórházban október 26-tól „az elmúlt időszakban megnövekedett felső légúti tünetekkel járó megbetegedések következtében, betegeink és munkatársaink védelmének érdekében a kórház teljes területén ajánlott az orrot és szájat eltakaró maszk viselése"

a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusainak betegellátó egységeiben október 26. déli 12 órától ismét kötelező maszkot viselni, egyes helyeken látogatási tilalmat is bevezettek. Mint honlapjukon írják, nem kötelező viszont a maszkviselés az egészségügyi intézményben ápolt betegeknek az elhelyezésükre szolgáló kórteremben, a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúaknak, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő személyeknek. Fentieken túl, az akadálymentes kommunikáció érdekében, a beszélgetés időtartama alatt mentesül a maszkviselési kötelezettség alól a hallássérült beteg, a vele kommunikáló, illetve a kommunikációját segítő személy

a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet területén október 19-től kell maszkot viselni

a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben október 18-tól kötelező a maszkviselés

a budapesti Nyírő Gyula Központ már október 10-én közölte, hogy „az észlelt Covid 19-esetek számának megemelkedése miatt elrendeljük a Lehel utcai telephely látogatók számára a sebészi maszk kötelező viselését!"

a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban október 18-tól határozatlan ideig látogatási tilalom lépett érvénybe, majd másnaptól kötelező lett a maszkviselés is

a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban október 18-tól kötelező újra a maszkviselés.

a Soproni Erzsébet Oktató Kórházban a fekvőbeteg-osztályokon kötelező a maszkviselés.

Tételesen ugyan nem mentünk végig az ország kórházain, de ennél jóval több intézményben lehet már kötelező a maszkviselet. Ezért az egyre szaporodó kötelező maszkviselés miatt azzal a kérdéssel fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz, indokoltnak tartják-e az újbóli kötelező maszkviselést, ennek nyomán történt-e központi utasítás az egészségügyi intézmények felé, ha nem, akkor várható-e?

„Jelenleg a kötelező maszkviselés elrendeléséről az intézmények vezetői saját hatáskörben dönthetnek” – áll az NNGYK Kommunikációs Főosztályának válaszában. 

Ami azt jelenti: egyelőre nincs központi ukáz arra, hogy az ország összes egészségügyi intézményében egységesen kötelező lenne viselni a maszkot. 

További részletek a cikkben.