• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már Budapestről is menekülnek az orvosok

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Öt szakorvos hagyta el a Honvéd kórház idegsebészeti osztályát.

Egyszerre öt tapasztalt szakorvos hagyja el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályát, köztük az osztályvezető főorvos. A Népszava információ szerint az osztályvezető arra hivatkozott június végi felmondásakor, hogy a jelenlegi körülmények között nem garantálható a biztonságos betegellátás, kollégái pedig hozzá hasonlóan úgy látták: nyugodt lelkiismerettel nem tudnak tovább az intézményben maradni – írja a nepszava.hu portálja.

A Honvéd kórháznak jelentősen megnövekedtek a terhei az utóbbi évben, miután 2012 júliusától hatályba lépett az új területi ellátási kötelezettség, melyet a szaktárca a rendteremtés legalapvetőbb eszközeként aposztrofált. Azt állították: átlátható betegutakat teremtettek, oda koncentrálták a kapacitásokat, ahol azokra valóban szükség van, s ezzel a betegek a legfelkészültebb orvosoktól, a lehető legjobb környezetben juthatnak ellátáshoz.

Azonban az új rendszerben az államosított kórházak finanszírozása továbbra sem változott, sőt, az idei költségvetés tovább rontott az intézmények helyzetén, így mostanra a kórházak adósságállománya meghaladja a 130 milliárd forintot. A beszállítói tartozások, az elmaradt fejlesztések és karbantartások, továbbá az egyre fokozódó munkaerőhiány mostanra nemcsak a várólisták jelentős megnövekedésében mutatkozik meg, de a betegellátás minőségét is rontja.

A lap úgy tudja, a Honvéd esetében is az az alapvető probléma, hogy a kórház csaknem megduplázódott feladataihoz az állam nem rendelt magasabb finanszírozást, így az intézmény képtelen teljesíteni az egészségügyi kormányzat, pontosabban a kórházak fenntartói jogát gyakorló és szakmai-igazgatási irányítását ellátó GYEMSZI által elvártakat, sőt, a belső protokollt is folyamatosan megszegik. Az új rendben ugyanis a Honvéd kórház Budapest harmadának fekvőbeteg-ellátásáért felel, észak-pesti térségi centrumként. Mindez azt jelenti, hogy - a konkrét esetnél maradva - az idegsebészeti osztály a hét minden napján köteles az intézményhez rendelt terület összes idegsebészeti, baleseti idegsebészeti, politraumatizált betegét ellátni.

Legolvasottabb cikkeink