• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már kérhetik a jövedelempótlékot a kismamák

Lapszemle Forrás: hirado.hu - Délmagyar Online - MTI

Egy formanyomtatványt kell ehhez kitöltve elküldeni az egészségbiztosítóhoz.

Jövedelempótlékot kapnak január elsejéig visszamenőleg azok a kismamák, akik az adóváltozások miatt a korábbinál kevesebb gyermekgondozási díjat kapnak. Azt kérik, az érintettek a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig küldjék vissza a kitöltött űrlapot – olvasható a hirado.hu portálon.

Az egészségbiztosító a következő napokban postázza azt az űrlapot, amelyen a kismamák kérhetik a jövedelempótlékot. Aki nem szeretne várni, a formanyomtatványt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról letöltheti, vagy a fővárosi és a megyei egészségbiztosítóknál is beszerezheti.

A kormány még korábban döntött úgy, hogy kompenzálja azokat a kismamákat, akik az adóváltozások miatt kevesebb gyermekgondozási díjat vagy kevesebb terhességi-gyermekágyi segélyt kapnak. Az erről szóló kormányrendelet szerint ehhez az érintetteknek nyilatkozniuk kell, akiktől azt kéri a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, hogy a lehető legrövidebb időn belül – de legkésőbb május 31-ig – küldjék vissza a kitöltött űrlapot, ugyanis aki így tesz, januárig visszamenőleg megkapja a kompenzációt. Ám az, aki késik, az az ellátásra – csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult.

A 2012 január elsejei adójóváírás megszüntetése érintette a kismamákat is, akik tgyás-ban, illetve gyed-ben részesültek. Mihamarabb nyilatkozzanak a kismamák, hogy időben megkapják a jövedelempótlékot – mondta egy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapjára feltöltött hanganyagban Bogdán Zsuzsanna, az OEP Pénzbeli és Ellenőrzési Főosztályának vezetője – írja a Délmagyar – online.

Bogdán Zsuzsanna kifejtette: a 2012 január elsejei adójóváírás megszüntetése érintette a kismamákat is, akik terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesültek. Ez azt jelenti, hogy akinek a jövedelme a 202 ezer forintot bruttóban nem érte el, azoknak nettóban kevesebb jövedelem jut. Ezt a kormány egy jövedelempótlékkal kívánja kompenzálni, amit azok kaphatnak, akik 2011-re vonatkozóan adójóváírást vettek igénybe, illetve akik szintén 2011-re vonatkozóan, de már 2012-ben akarják érvényesíteni az adójóváírást.

Mint kiemelte: csak az a szülő részesülhet ebben a jövedelempótlékban, aki 2011. december 31-én már és 2012. január elsején még terhességi gyermekágyi segélyben, illetőleg gyermekgondozási díjban részesült. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő családi kedvezményt igénybe vesz-e, és attól, hogy hány eltartott után veszi ezt igénybe.

Bogdán Zsuzsanna hangsúlyozta: a jövedelempótlékot írásban lehet kérni nyilatkozat formájában. Azon kismamáknak, akinek az egészségbiztosítási pénztárak folyósítják az ellátást, a napokban postázzák. Azok esetében pedig akiknek a munkáltatónál lévő társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja az ellátást, az OEP azt javasolja: ott érdeklődjenek.

Az OEP hivatalos oldalán, a letölthető nyomtatványok között is megtalálható a nyilatkozatot, amelyet kitöltve mihamarabb, de legkésőbb május 31-ig kitöltve kell visszaküldeni a folyósító szerveknek. Ezt követően ugyanis csak a benyújtást követő hónap első napjától tudják megállapítani az ellátást – hangsúlyozta Bogdán Zsuzsanna.