• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Már készül a Lyme-kór ellen a vakcina

Lapszemle 2022.08.10 Forrás: rakéta.hu
Már készül a Lyme-kór ellen a vakcina

Az idei nyáron a harmadik körös tesztek is elindultak, így a VLA15 vakcinát már 6000 személyen vizsgálják.

Az első, szélesebb körben is alkalmazható Lyme-kór elleni oltás tesztjei megkezdődtek az Egyesült Államokban és Európában élő tesztalanyok részvételével - írja a raketa.hu.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór (Lyme borreliosis) kezelhető, de alattomos betegség, mivel a kezdeti tünetek: láz, gyengeség, izomfájdalmak és fejfájás számos más egészségügyi probléma következményeként is jelentkezhetnek, ezért az esetek jelentős részében nem kap időben megfelelő antibiotikumos kúrát a páciens. A kullancscsípés körül kialakuló jellegzetes, kör alakú, vörös kiütés árulkodó jel, de ez nem minden alkalommal jelenik meg a bőrön (az esetek 60-90%-ban). A betegség később a szív vagy az idegrendszer működését érintő negatív hatásokkal járhat, ezért a legjobb megoldás a kockázatok elkerülésére a megelőzés lenne, csakhogy a kórt terjesztő kullancsok észrevétele és időben történő eltávolítása nem mindig sikeres.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint (PDF) az elmúlt két évtizedben Európában körülbelül 360 000 megbetegedést okozott a Lyme-kór, de ez csak a regisztrált betegek számát mutatja. A fertőzés lehetőségének leginkább kitett régiót a közép-európai térségben található országok jelentik, köztük Szlovénia, ahol 100 000 emberre számolva átlagban 130 megbetegedés történik, Csehország, Észtország és Litvánia (100 000/36 megbetegedés), de például Magyarország is az "élmezőnybe" tartozik átlag 16/100 000 betegséggel, bár hazai adatok ennél jóval magasabb számot adnak meg, évi 80-100/100 000 esettel. A felismert betegségek száma az elmúlt időkben folyamatosan nőtt, amihez a jobb diagnosztikai lehetőségek is hozzájárulhatnak, de egyúttal jelzik a kullancsok mennyiségének növekedését is.

...

A mostani vakcinát a Pfizer a Valneva céggel együttműködésben fejleszti és hat törzs ellen is hatásos lehet, valamint gyerekeknek is adható lesz 5 éves kortól. A két vállalat tavaly nyáron jelentette be a tesztek második fázisának kezdetét, amit 625 személy bevonásával végeztek el. Az idei nyáron a harmadik körös tesztek is elindultak, így a VLA15 vakcinát már 6000 személyen vizsgálják az Egyesült Államokban, Finnországban, Németországban, Lengyelországban, Svédországban és Hollandiában.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink