• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már készülnek a gyógyszerészek az oltások beadására

Lapszemle MA 06:04 Forrás: economx.hu
Már készülnek a gyógyszerészek az oltások beadására

Az előterjesztésben azt javasolták, hogy a kezdeti időben csak azok a gyógyszertárak vegyenek részt a vakcinációs programban, amelyek szeretnének.

A tervek szerint már 2025-ben, pilot jelleggel elindulhat egyes patikákban a lakosság vakcinációja, mondta Süle András, az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének korábbi elnöke, klinikai főgyógyszerész az economx.hu-nak. Olyan oltásokat adhatnak be a képzett gyógyszerészek, amelyek egyfázisúak.

Az Európai Unióban (EU) naponta 46 millió gyógyszerész-beteg találkozás zajlik, jóval több patika van, mint háziorvosi rendelő. A gyógyszertári vakcinációval az alapellátásról is egy hatalmas terhet lehetne levenni, mondta el az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és a Vaccines Europe által szervezett közös konferencián a lapnak.

Példaként említette, nem kell időpontot foglalni az orvoshoz, nem kell eljönni a munkából, nem kell várni a váróteremben, hanem bemegy a páciens a patikába, meghozza a döntését és beadatja az oltást. Arra is kitért, hogy az egy jogtechnikai kérdés, hogy a gyógyszerészeknek az oltás beadását az EESZT-ben is rögzíteni kell majd.

A gyógyszerészek szerepvállalására a lakosság immunizálásában, már az Európai Unió 16 tagországában működik. Ennek apropóján a Magyar Gyógyszerészi Kamara arra kérte fel Süle Andrást, hogy állítsa össze és koordinálja azt az irányelv tervezetet, ami arról szól, hogy megteremtsék annak a jogszabályi feltételeit, hogy a patikákban a gyógyszerészek hogyan tudnak oltásokat beadni.

Úgy fogalmazott Süle András, hogy a folyamat ott tart, hogy az irányelv tervezethez egy előzetes előterjesztés elkészült, ami magába foglalja a jogi környezet kialakítását, a kapcsolódó képzést, tananyagot, tematikát is. Valamint magába foglalja azokat a kritériumokat, hogy a gyógyszertáraknak milyen személyi és tárgyi feltételek szükségesek a vakcinációs program elindításához, valamint azt is tartalmazza, hogy milyen sürgősségi esetekre kell felkészülni a vakcina beadás során. További részletek a teljes cikkben