• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Már most fáj, hogy nem jönnek a szlovákiai fogturisták

Lapszemle 2021.07.28 Forrás: telex.hu
Már most fáj, hogy nem jönnek a szlovákiai fogturisták

A csallóközieknek azért ideális választás Győr, mert nem kell sokat utazniuk és fele annyit fizetnek, mint otthon.

Győr-Moson-Sopron megyébe nemcsak nyugatról érkeznek fogászati páciensek, hanem Szlovákiából is. Olyannyira, hogy Győr egyes rendelői klientúrájuk felét, akár háromnegyedét is a csallóközi régióból nyerik. Pontosabban nyerték eddig, mert a júliustól tartó mizéria megnehezíti a határátlépést. A folyamatosan változó szabályokat Szlovákiában is nehéz követni, a magyar magánpraxisok egy részének már most fáj, hogy a csallóközi klientúrájuk néhány hét alatt a harmadára zuhant - írja a telex.hu.

A határmenti városok, elsősorban Sopron, Mosonmagyaróvár és Győr évtizedek óta berendezkedett a külföldi turisták fogadására. A fogturizmus sok fogorvost, fogtechnikust, asszisztenst eltart, s bár a köztudatban az él, hogy leginkább német nyelven érdemes megtanulniuk az érintetteknek, a fogorvosi rendelők pontosan tudják, hogy az euróval fizető szlovákiai pácienseket éppúgy érdemes megcélozni. Elsősorban csallóközi magyarokról van szó, s Győr a leginkább érintett település a három nevezett megyei város közül.

Békeidőben tizenötből tíz

Győrben is jellemző, hogy a nagy fogászati rendelők szervezetten hozzák a pácienseket jellemzően Ausztriából és Svájcból, de nem ritka, hogy francia, illetve portugál kisbusz érkezik a fogklinika udvarára. A rendelőkhöz néhány helyen szállás és wellness-részleg is tartozik, a külföldi fogturista így aztán kipihenten, sima bőrrel, új frizurával és világító fogsorral tér haza. Ezt a komplex szolgáltatást természetesen nem mindenki tudja nyújtani, a kisebb rendelők az alkalmi betegekkel számolnak. Sokszor Szlovákiából. A csallóköziek számára azért ideális választás Győr, mert nem kell sokat utazniuk, estére otthon vannak, s fele annyit fizetnek, mint otthon. Az egyik megkérdezett győri magánpraxis orvosa a júniusi statisztikáját átböngészve azt látta, hogy a napi tizenöt-húsz ellátott paciensből átlagban tíz szlovákiai volt. Július 9-e előtt.

Ez az arány érezhetően visszaesett, a minap például már csak két páciens érkezett a határ túloldaláról, a napi átlag jelenleg három-négy. Szlovákiában előbb július 5-től, majd július 9-től vezettek be szigorításokat, utóbbi ütötte ki a biztosítékot, mert így szólt: a külföldre utazóknak – ha nincsenek beoltva – hazatérésük után kötelező a kéthetes karantén, s ebből akkor szabadulnak, amikor negatív PCR-tesztet mutatnak fel.

Ez ellen tüntetésekkel, határlezárásokkal tiltakoztak az emberek, Fico pártjának sikerült is elérnie, hogy az alkotmánybíróság felfüggessze a rendelkezést. De ezzel sem volt vége a tiltakozási hullámnak. Míg a világ az olimpiai nyitányra figyelt, a szlovák parlamentbe is megpróbáltak bejutni a tiltakozók, a pénteki rendkívüli ülésen emiatt nem született döntés az újabb változatról. „Az embereket két kategóriába soroló” javaslatról szóló koalíciós megállapodást a Sme Rodina (Család Vagyunk) párt az utolsó pillanatban felrúgta, így nem lett abból sem semmi, hogy az antigéntesztekért szimbolikus árat (5 eurót) kellene fizetni, az állam pedig mindenki számára térít havi két PCR-tesztet.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink