• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Már most fáj, hogy nem jönnek a szlovákiai fogturisták

Lapszemle 2021.07.28 Forrás: telex.hu
Már most fáj, hogy nem jönnek a szlovákiai fogturisták

A csallóközieknek azért ideális választás Győr, mert nem kell sokat utazniuk és fele annyit fizetnek, mint otthon.

Győr-Moson-Sopron megyébe nemcsak nyugatról érkeznek fogászati páciensek, hanem Szlovákiából is. Olyannyira, hogy Győr egyes rendelői klientúrájuk felét, akár háromnegyedét is a csallóközi régióból nyerik. Pontosabban nyerték eddig, mert a júliustól tartó mizéria megnehezíti a határátlépést. A folyamatosan változó szabályokat Szlovákiában is nehéz követni, a magyar magánpraxisok egy részének már most fáj, hogy a csallóközi klientúrájuk néhány hét alatt a harmadára zuhant - írja a telex.hu.

A határmenti városok, elsősorban Sopron, Mosonmagyaróvár és Győr évtizedek óta berendezkedett a külföldi turisták fogadására. A fogturizmus sok fogorvost, fogtechnikust, asszisztenst eltart, s bár a köztudatban az él, hogy leginkább német nyelven érdemes megtanulniuk az érintetteknek, a fogorvosi rendelők pontosan tudják, hogy az euróval fizető szlovákiai pácienseket éppúgy érdemes megcélozni. Elsősorban csallóközi magyarokról van szó, s Győr a leginkább érintett település a három nevezett megyei város közül.

Békeidőben tizenötből tíz

Győrben is jellemző, hogy a nagy fogászati rendelők szervezetten hozzák a pácienseket jellemzően Ausztriából és Svájcból, de nem ritka, hogy francia, illetve portugál kisbusz érkezik a fogklinika udvarára. A rendelőkhöz néhány helyen szállás és wellness-részleg is tartozik, a külföldi fogturista így aztán kipihenten, sima bőrrel, új frizurával és világító fogsorral tér haza. Ezt a komplex szolgáltatást természetesen nem mindenki tudja nyújtani, a kisebb rendelők az alkalmi betegekkel számolnak. Sokszor Szlovákiából. A csallóköziek számára azért ideális választás Győr, mert nem kell sokat utazniuk, estére otthon vannak, s fele annyit fizetnek, mint otthon. Az egyik megkérdezett győri magánpraxis orvosa a júniusi statisztikáját átböngészve azt látta, hogy a napi tizenöt-húsz ellátott paciensből átlagban tíz szlovákiai volt. Július 9-e előtt.

Ez az arány érezhetően visszaesett, a minap például már csak két páciens érkezett a határ túloldaláról, a napi átlag jelenleg három-négy. Szlovákiában előbb július 5-től, majd július 9-től vezettek be szigorításokat, utóbbi ütötte ki a biztosítékot, mert így szólt: a külföldre utazóknak – ha nincsenek beoltva – hazatérésük után kötelező a kéthetes karantén, s ebből akkor szabadulnak, amikor negatív PCR-tesztet mutatnak fel.

Ez ellen tüntetésekkel, határlezárásokkal tiltakoztak az emberek, Fico pártjának sikerült is elérnie, hogy az alkotmánybíróság felfüggessze a rendelkezést. De ezzel sem volt vége a tiltakozási hullámnak. Míg a világ az olimpiai nyitányra figyelt, a szlovák parlamentbe is megpróbáltak bejutni a tiltakozók, a pénteki rendkívüli ülésen emiatt nem született döntés az újabb változatról. „Az embereket két kategóriába soroló” javaslatról szóló koalíciós megállapodást a Sme Rodina (Család Vagyunk) párt az utolsó pillanatban felrúgta, így nem lett abból sem semmi, hogy az antigéntesztekért szimbolikus árat (5 eurót) kellene fizetni, az állam pedig mindenki számára térít havi két PCR-tesztet.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink