Amennyiben valaki napi nagyjából 100 gramm feldolgozatlan vörös húst fogyaszt, akkor 10 százalékkal növekedik a 2-es típusú diabétesz kockázata.
Növelik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a vörös- és feldolgozott hústermékek – mutat rá a Cambridge-i Egyetem által vezetett friss kutatás, mely összesen csaknem kétmillió embert vizsgált, írta a hvg.hu. A Lancet Diabetes & Endocrinology tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint már napi két szelet (kb. 50 gramm) sonka rendszeres elfogyasztása is 15 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát 10 éven belül.
A szakemberek 1,97 millió felnőtt ember adatain végeztek metaanalízist, a világ számos országából – összesen 31 vizsgálati csoportot ölelt fel a kutatás az InterConnect nevű, az EU által finanszírozott projekt segítségével.
Azok a szakemberek, akik nem vettek részt a tanulmány elkészültében, hangsúlyozzák: ugyan a vizsgálatok csak összefüggést, és nem ok-okozati összefüggést tudtak bizonyítani, de a megállapítások így is összhangban vannak az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokkal. Részletek a teljes cikkben