• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már napi két szelet sonka elfogyasztásának is komoly kockázata lehet

Lapszemle 2024.08.24 Forrás: hvg.hu
Már napi két szelet sonka elfogyasztásának is komoly kockázata lehet

Amennyiben valaki napi nagyjából 100 gramm feldolgozatlan vörös húst fogyaszt, akkor 10 százalékkal növekedik a 2-es típusú diabétesz kockázata.

Növelik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a vörös- és feldolgozott hústermékek – mutat rá a Cambridge-i Egyetem által vezetett friss kutatás, mely összesen csaknem kétmillió embert vizsgált, írta a hvg.hu. A Lancet Diabetes & Endocrinology tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint már napi két szelet (kb. 50 gramm) sonka rendszeres elfogyasztása is 15 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát 10 éven belül.

A szakemberek 1,97 millió felnőtt ember adatain végeztek metaanalízist, a világ számos országából – összesen 31 vizsgálati csoportot ölelt fel a kutatás az InterConnect nevű, az EU által finanszírozott projekt segítségével.

Azok a szakemberek, akik nem vettek részt a tanulmány elkészültében, hangsúlyozzák: ugyan a vizsgálatok csak összefüggést, és nem ok-okozati összefüggést tudtak bizonyítani, de a megállapítások így is összhangban vannak az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokkal. Részletek a teljes cikkben