Jóval többen figyelnek oda például az ideális testsúly megtartására. Négyből három magyar már figyel az elfogyasztott ételek testsúlyra gyakorolt hatására – többek között ez derült ki egy friss étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányból – írja a
hirado.hu portálja.
Úgy tűnik, mintha 25 év elteltével elindult volna egy lassú, ám biztos változás a táplálkozási szokásokban és talán a túlsúly, talán a táplálkozás által is befolyásolt megbetegedések elkerülése végett a lakosság is a tettek mezejére lépett – magyarázta Csillag-Vella Rita, a GfK cégvezetője.
A tendenciákból azt látni, hogy az általános étkezési gyakorlatba átment a többször keveset elv, azaz többen fordulnak az egészséges élelmiszerek, így zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabonák, halak felé, valamint bekerült a köztudatba az elégséges folyadékbevitel szükségessége.
1989-ről 2016-ra a magyarok többségénél emelkedett a napi étkezések száma, háromról négyre. Az egyes élelmiszerkategóriák fogyasztásában is változások következtek be az elmúlt 10 évben.
Mérséklődött az édességfogyasztás gyakorisága is. 18 százalékkal kevesebben esznek naponta vagy hetente többször tortákat és süteményeket, 15 százalékkal csökkent az édes kekszeket és rágcsálnivalókat rendszerességgel fogyasztók aránya is.