• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már nem hizlal, viszont több betegség kockázatát csökkenti

Lapszemle Forrás: teol.hu

Bár már több mint 50 éves múltra tekint vissza a fogamzásgátló tabletta, még mindig számos tévhit kering vele kapcsolatban.

A fogamzásgátló tabletták elterjedésével az egész világon csökkent a petefészekrák kialakulásának esélye, úgy 15 százalékkal. Szintén jó hír, hogy ezek a készítmények a vastagbél- és végbélrák kockázatát is mérséklik. Más a helyzet a méhnyakrákkal, aminek valószínűsége megnőtt a tablettát használók körében. Ennek az az oka, hogy az érintett lányok bátrabban létesítenek intim kapcsolatot, mely által a HPV vírust könnyebben megkapják – mutatott rá dr. Kőszegi László szekszárdi nőgyógyász – olvasható a teol.hu portálján.

Ugyancsak fontos tudni, hogy a véralvadási zavarokban szenvedők egyáltalán nem szedhetik, mert az növeli a vérrögképződés kockázatát a lábakban, a tüdőben, a szívben illetve az agyban. Így ha eltömítődnek az erek, az mélyvénás trombózishoz, tüdőembóliához, szívinfarktushoz vagy stroke- hoz is vezethet. Ezen szövődmények kialakulásának esélyét pedig a dohányzás és az alkohol is fokozza. Érdemes azzal is tisztában lenni – folytatta a nőgyógyász -, hogy bizonyos gyógyszerek szedése (például az antibiotikumoké) csökkenti a tabletta hatékonyságát. Ezért is nélkülözhetetlen a fogamzásgátlók betegtájékoztatójának részletes elolvasása – húzta Kőszegi doktor. Ha fennáll a hatáscsökkenés lehetősége, érdemes más fogamzásgátló eszközt is bevetni.

Manapság a lányok már egyre korábban kezdenek szexuális életet élni, de tablettát csak akkor írathatnak fel maguknak, ha legalább másfél éves rendszeres ciklussal rendelkeznek. Ez azért lényeges, mert ebben a készítményben többek között egy női nemi hormon, az ösztrogén is megtalálható, ami szerepet játszik a növekedésben, hozzájárul az erős csontozat felépítéséhez, és segít lezárni a csontokban lévő növekedési lemezeket is.

A fogamzásgátlónak az egyszerű használat és a majdnem teljes megbízhatóság mellett más előnyei is vannak. Kevesen tudják, de véd a vérszegénység ellen, (lerövidül a menstruációs periódus), megszünteti a pattanásokat (a gyógyszer csökkenti az ezekért felelős tesztoszteron-hormonszintet), véd a kismedencei gyulladások ellen (a progeszteron a méhnyaknyákot vastagabbá teszi, ami megnehezíti bizonyos fertőzések kialakulását a méhnyakban), és végül, de nem utolsósorban csökkenti a menstruációt megelőző, vagy aközben jelentkező méhösszehúzódások okozta görcsöket is.

A nőgyógyászok véleménye abban a témában eltér, hogy szükséges-e szünetet tartani néhány évenként a gyógyszer szedésében. Ez a szokás az első tabletták megjelenésénél alakult ki, a hormontartalmuk közben viszont annyira lecsökkent, hogy az orvosok egy része egyáltalán nem tartja szükségesnek a kihagyást, míg mások úgy 5 évente néhány hónapnyi „szünidőt" javasolnak – jegyzi meg a portál.