• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már tesztelik a betegdublőröket, a betegek virtuális ikerpárjait

Lapszemle 2024.03.01 Forrás: tudas.hu
Már tesztelik a betegdublőröket, a betegek virtuális ikerpárjait

A “digitális ikerpárokon” történő tesztelésével az orvosok meghatározhatják a legjobb kezelési módokat a betegeknek. 

Legyen az az erek rendellenessége, szabálytalan szívverés vagy stroke, a személyre szabott orvoslás fontos jövőbeni eszközei az egyes betegektől származó adatsorok, vagy az úgynevezett digitális dublőrök, a betegek virtuális ikerpárjai. Az Európai Unióban ezeket a jövőbemutató orvosi-informatikai kutatásokat jelentős támogatásokkal segítik, ahogy erről a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja hírt adott, s amelyet a tudas.hu idéz.

Az érfalak rendellenes kidudorodásai vagy duzzanatai, az úgynevezett aneurizmák rendkívül alattomos rendellenességek, melyek a világ népességének nagyjából 3 százalékánál fordulnak elő, és sokan sajnos csak akkor szembesülnek létezésükkel, amikor már késő. Ha egy aneurizma ugyanis megreped, a következmények nagyon súlyosak. A megrepedt aneurizmát elszenvedő emberek 35 százaléka meghal, és csak egyharmaduk tud visszatérni a normális élethez.

A digitális ikrekkel felismerhetők a figyelmeztető jelek

Az aneurizmák akár születési rendellenességként is jelen lehetnek az emberekben, de következményei lehetnek a magas vérnyomásnak, az érfalakba lerakódó zsíros plakkoknak, vagy akár valamilyen traumának is. Keringési rendszerünknek ez a potenciálisan veszélyes állapota bármikor és bárhol bekövetkezhet, emiatt a szakemberek régóta keresik a módját annak, hogyan lehetne ezt megelőzni s ezáltal több életet megmenteni.

Az egyik európai uniós támogatást kapott kutatási projekt keretében digitális betegdublőrökön tesztelik a különféle megoldási lehetőségeket. Ezek tulajdonképpen a páciensek számítógép képernyőn megjelenő digitális hasonmásai, s mindegyikük az adott személyek egyedi biokémiai jellemzőivel rendelkezik. A sebészeti módszerek és a különféle gyógyszerek “digitális ikerpárokon” történő tesztelésével az orvosok meghatározhatják a legjobb kezelési módokat a betegek számára, ami a személyre szabott egészségügyi ellátás jövőjét is jelenti.

A MeDiTATe elnevezésű, négy és fél éves projekt idén júniusig tart, s az együttműködésben 25 egészségügyi intézmény és innovációs megoldásokra szakosodott cég vesz részt Olaszországból, Franciaországból, Görögországból, Norvégiából és Svájcból.

Az orvosok remélik, hogy a digitális ikrek segítségével sikerülhet idejekorán felismerni a valódi betegeknél a figyelmeztető jeleket, ami segíthet a megelőzésben, és ezzel növelhetők az aneurizmában szenvedők túlélési esélyei.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink