• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Már tudjuk, mesterséges-e a koronavírus

Lapszemle 2021.04.24 Forrás: 168.hu

Kemenesi Gábor szerint lehetséges ugyan mesterségesen is ilyen vírust létrehozni, de annak megvannak a nyomai, így hamar lelepleződik.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre - ajánlja a lapszámot a 168.hu.

A biológus elmondta: a politika ügyesen használja fel a tudósok kijelentéseit, és alakítja a járványhelyzetben is arrafelé, ami az adott politikusnak vagy híveinek a legjobban tetszik. Így terjedhetett el az az álhír is, hogy egy kínai laborban tenyésztették ki a vírust. 

„Ám a tudományos gondolkodásmód úgy működik, hogy ha a kutatók azt mondják, hogy valami nem zárható ki, bár nagyon kicsi rá az esély, annak az a jelentése, hogy az igazságot másutt kell keresni. Ám komoly kutató nem szívesen mondja ki azt a szót: lehetetlen. Így az akadémiai szempontból megfelelő állítást könnyen fel lehet használni politikai célra. Azt halljuk: lám, a tudósok is azt mondták, hogy nem zárható ki, akkor jogos feltételezni, hogy ez történhetett. Ami viszont hamis következtetés” – mondja a kutató az interjúban.

Kemenesi Gábor szerint lehetséges ugyan mesterségesen is ilyen vírust létrehozni, de annak megvannak a nyomai, így hamar lelepleződik. „Az új koronavírusról pedig már kiderült, hogy természetes eredetű”– tette hozzá. „A mérleg itt is elképesztően nagy súllyal a természetes eredet felé billen, mert látjuk, hogy a természetben évtizedek óta cirkulálnak a vírus evolúciós ősei. Megtaláltuk a nyomait, látjuk a vírustörzs lépegetését. Persze vannak még hiányzó láncszemek, amelyek elmondhatnák a pontos eseménysort” – részletezte a biológus, hogy hol tart a vírus eredetének feltérképezése.

Legolvasottabb cikkeink