• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már van ingyenes influenzavakcina

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

Egyes háziorvosoknál már kérhető a fokozottan veszélyeztetetteknek ingyenesen járó influenza elleni vakcina.

Idén is 1,3 millió térítésmentesen adható oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A térítésmentességre jogosultak körét kibővítették a vérzékenységben szenvedőkkel. A múlt héten hoztuk el a térítésmentesen járó oltóanyagot, így az nálunk már most is kérhető – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére Kertai Aurél háziorvos, aki hozzátette azt is, az elmúlt évek tapasztalata alapján a praxisába tartozók körülbelül 10 %-a kéri a vakcinát. Többségük minden évben visszajár – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

Várhatóan napokon belül hozzáférhető lesz az oltóanyag azoknál a háziorvosoknál is, akikhez eddig még nem jutott el – közölte a lap kérdésére az ÁNTSZ. A térítésmentességre jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, pontosabban egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek ingyenes védőoltásban.

A fokozottan veszélyeztetettek csoportjaiba tartoznak többek között a 65 éven felüliek, az ápolást, gondozást vagy átmeneti elhelyezést nyújtó, rehabilitációs vagy egészségügyi intézményekben, lakóotthonokban huzamosabb ideig ápoltak, a várandós nők, illetve azok, akik terhességüket az influenza időszakára tervezik. Számos betegség is magas kockázatot jelent, így például a daganatos vagy szív-érrendszeri betegségben szenvedők – kivéve a kezelt magas-vérnyomásos betegek –, a krónikus légzőszervi betegek, az asztmások vagy éppen az anyagcsere-betegségben szenvedők, például a diabéteszesek is ingyenesen kaphatják meg a vakcinát – írja a lap.

Térítésmentességre jogosultak továbbá az egészségügyi vagy szociális intézményekben dolgozók, a védőnők, valamint az olyan állattartó telepeken dolgozók, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával, feldolgozásával, megsemmisítésével foglalkoznak.

Az előző influenzajárvány idén Európában január közepén, Magyarországon viszont csak egy hónappal később kezdődött. Molnár Zsuzsanna, az OEK főorvosa a járvány lecsengése után elmondta, az országos járványban a lakosság két százaléka, mintegy 200 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedések miatt; kevesebben, mint az előző szezonban.