• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Komplex gondozási központ nyílik Kispesten

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Nappali rendszerben szociális és orvosi ellátást biztosítanak, aki szeretne, dolgozhat is.

Mintegy 100, elsősorban mentális, pszichiátriai problémákkal küzdő ember kaphat majd segítséget a ma nyíló kispesti gondozási központban, amelynek beruházását 450 millió forinttal támogatta az Unió, s amely Kispest első zöldenergiával működtetett önkormányzati épülete lesz. A Kispesti Önkormányzat 2008 nyarán nyújtott be Európai Uniós pályázati kiírásra egy projektötletet a Forrásház Gondozási Központ megvalósítására.

Hasonlóan az ország más területeihez a szakemberek tapasztalatai szerint Kispesten is nő a mentális betegek száma. Ezek a betegek sokszor a családsegítő szolgálatnál jelentkeznek segítségéért, elsősorban szociális problémákkal keresik fel a családsegítőket. Ehhez azonban sokszor komplex probléma kapcsolódik, melynek csak egyik eleme a pszichiátriai betegség.
A gazdasági válság, a hitelek törlesztő részleteinek megnövekedése, a munkanélküliség a legfájóbban azokat érintik, akik eddig is nehéz körülmények között éltek, sokszor a létfenntartásért küzdenek. Ha őket éri újabb nehézség, sokszor összeroppannak.

A lakótelep közepére tervezett gondozóház az emberek saját környezetében, helyben tud majd segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akik családi problémákkal, munkahelyük elvesztésével küzdenek, és ezek mentális problémákat, depressziót, pánikbetegséget, szorongásos tüneteket okoznak. Ők jelenleg is itt Kispesten kapnak ellátást, a gondozóházzal pontosan az a cél, hogy egy korszerűbb ellátással hamarabb túllendüljenek problémáikon, és visszatérhessen az életük a megszokott kerékvágásba.

A beruházás keretében az egykori lakótelepi földszintes óvodaépület átalakult: a tetőtérrel együtt egy több mint 1700 m²-es intézmény jött létre. Az épület új homlokzati hőszigetelést kapott, és a nyílászárók többségét is kicserélték. Az intézmény és udvara kerekesszékkel is megközelíthető. Az udvaron pihenőteraszokat és kerti tavat alakítottak ki, valamint megújították a térburkolatokat és a zöldfelületeket is.

Az intézményben nappali rendszerben szociális és orvosi ellátást biztosítanak az embereknek, állandó orvosi felügyelettel. 19 orvos, ápoló és más segítő szakember dolgozik majd a központban, amely az indulásnál 85 beteget fogad. Foglalkoztató is működik majd, így aki szeretne terápiás céllal dolgozhat is. Elsősorban papíripari munkákat biztosítanak az ellátottaknak.

Ide költözik a Balkay László vezette Tárt Kapu Színház, mely már évek óta foglakozik pszichés betegek terápiájával a művészetek segítségével. Az intézetben mindezek mellett lesz zeneterápia és masszázs is.

Gajda Péter polgármester különösen fontosnak tartja, hogy az intézmény alkalmas lesz arra is, hogy olyan szolgáltatásokat – többek között tréningeket, kondíciójavító tornákat, egészségügyi felvilágosító tanfolyamokat – kínáljon, amiket nem csupán a gondozottak, hanem bárki igénybe vehet. Gajda Péter elmondta, rendeződnek a környéken a parkolási gondok és a környező közterületek is rendezettebbek lesznek. A polgármester reméli, hogy a közelben lakók és a kispestiek is büszkék lesznek a felújított épületre és a szép, rendezett parkra.

A körültekintő pályázásnak köszönhetően egyébként létrejöhet Kispesten az első olyan önkormányzati beruházás, amelynek befejezése után az intézmény nem kizárólag a hagyományos energiaforrásokra támaszkodik, hanem előtérbe helyezi a „zöldenergiát". Ezt a modern technikát a Forrásházban az úgynevezett levegős-hőszivattyús rendszer fogja képviselni, amely télen az épület teljes fűtését, nyáron a hűtését biztosítja, emellett előállítja a használati meleg vizet is. A rendszer a levegőből nyeri az energiát, így nem károsítja a környezetet. A csatornákból lefolyó esővizet is gyűjteni fogják, a ciszternából locsolják majd az udvari növényeket.