• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Már Zuglóig ér a Hős utcai drogprobléma

Lapszemle 2018.07.05 Forrás: Index
Már Zuglóig ér a Hős utcai drogprobléma

A látványos „szétcsúszások” az utóbbi években egyértelműen a biofűhöz és a kiszámíthatatlan dizájner drogokhoz köthetőek.

A Hős utcától egy kilométerre lévő Pillangó parkban is egyre többeket zavarnak a biofűtől és más dizájnerdrogoktól szétcsúszott szerhasználók. A Zuglói önkormányzat szerint a szegénység a baj gyökere, és egy-egy telep felszámolása után sem lesz kevesebb drogos, csupán a probléma tolódik át más területekre. A Pillangó park és a Hős utca mellett az 1-es villamos vonalán, például a Népligetnél is mindennapos a földön fetrengő fiatalok látványa az aluljáróban, fényes nappal – írja az Index

A legtöbb szerhasználó a parknak a Pillangó utcai metrómegálló felőli részén, a bokrok és a lakóházak között, a Fogarasi úton lévő éjjel-nappali közért előtt, valamint a közeli Tesco környékén szokott tanyázni – folytatta zuglói forrásunk. Szerinte nem csak a hajléktalanokat érinti az ügy, vannak közöttük például nevelőintézetis fiatalok is. Állítása szerint odáig fajultak a dolgok, hogy éjszaka már nem biztonságos sétálni a parkban. 

Zugló önkormányzata a lap megkeresésére azt közölte, hogy a szerhasználat hátterében "komplex társadalmi jelenségek" állnak, ezért azt téves lenne egy területhez vagy kerülethez kötni. Az önkormányzat épp a közeli Hős utca felszámolását hozta fel példának: A Hős utca fokozott ellenőrzése, egy konkrét területre fókuszáló rendészeti intézkedések nem megszüntetik a szerhasználati problémát, hanem áttolják egy másik területre.

A látványos „szétcsúszások” az utóbbi években egyértelműen a biofűhöz és a kiszámíthatatlan dizájner drogokhoz köthetőek – mondta az Indexnek Nyíri Noémi, a kerületben működő Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője. A biofű a marihuána hatását próbálja utánozni, azért van viszont ilyen sok rosszullét, mert a növénnyel ellentétben ez egy szintetikus anyag, amiből nehéz belőni a kellő töménységet. 

A lakosok egy kisebb csoportja a problémát a hajléktalan emberek kitiltásával oldaná meg, amire egyébként korábban már volt precedens Papcsák Ferenc polgármester idején, 2013-ban, amikor az egész kerületet tiltott zónává tették. A Karácsony Gergely vezette önkormányzat ezt nem tartja elfogadható megoldásnak, ezért is támogatnak több, a hajléktalan ellátást végző szervezetet a kerületben. 

Az Önkormányzat szerint a nyílt színi droghasználat csökkentésének lennének hatásos, külföldön jól működő eszközei, mint a használói szobák, vagy a tűgyűjtó pontok. 

A használó szobákban orvosi személyzet felügyelete alatt történne a szerhasználat, ezáltal

■megszűnne a nyílvános intravénás drogozás,

■megszűnne az eldobált fecskendők problémája,

■rászorulók pedig belépnének az ellátó rendszerbe. 

Zuglóban viszont kettős a lakosság hozzáállása a problémához, két éve épp egy lakossági tiltakozás miatt nem tudta a Tiszta Jövőért Alapítvány egy új ingatlanban folytatni a serdülőknek szóló segítő tevékenységét. 

A teljes riport az Indexen.

Legolvasottabb cikkeink