• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Marihuána, orvosi receptre. Miért ne?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Nálunk ma nem lehet kannabiszt használni a mindennapi gyógyászatban, bár abból készült gyógyszer elérhető.

Bár a hatóságok gyakran hivatkoznak rá, valójában semmiféle akadályt nem gördítenek a nemzetközi drogtörvények a kannabisz gyógyászati célú használatának legalizálása elé - hangzott el azon a szerdai konferencián, amit az orvosi marihuána témájában szervezett a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. A kannabisz több országban felírható orvosi receptre, s már Magyarországon is zajlik erről egy klinikai vizsgálat - tudósított a népszava.hu.

Egyre több kutatás eredményei bizonyítják, hogy a kannabisz (kender) orvosi felhasználásában nagy lehetőségek rejlenek, fogyasztása ugyanis bizonyos betegségekben szenvedő emberek esetében jelentős jótékony hatásokkal is járhat. Az elmúlt években több közép- és kelet-európai országban is változtak a marihuána gyógyászati célú használatának szabályai, például Csehországban bizonyos tünetek esetén az orvosok felírhatnak kannabiszt a betegeiknek, de a kannabisz alapú készítmények gyógyászati célból Horvátországban is elérhetővé váltak.

Ugyanakkor még mindig sok a téveszme; az interneten számos olyan, akár tudományosnak is beállított írás terjed, amelyek egyfajta "univerzális csodaszerként" tekintenek a marihuánára, ami sok betegségre gyógymódot jelent. Vannak, akik egyenesen azt állítják, hogy a rákot is gyógyítja. Ezek azonban épp olyan téves állítások, mint azok, amelyek a kannabiszt az ördögtől való, halálos fenyegetésként mutatják be.

Magyarországon ma nem lehet kannabiszt használni a mindennapi gyógyászatban. Igaz, hazánkban éppen zajlik egy klinikai vizsgálat az orvosi alkalmazás irányában, ennek vezetője Kelemen Anna neurológus, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főorvosa. "Bár kevés a vizsgálat, vannak eredmények: azokat a neurogén fájdalmakat jól tudja enyhíteni, amelyeken más fájdalomcsillapítók már nem segítenek. A kemoterápia okozta hányinger csökkentésében is hatékony" - mondta, hozzátéve: a kannabisz sem veszélytelen, egyik legfőbb hatóanyagának, a THC-nek vannak olyan tudatmódosító, a viselkedést befolyásoló hatásai, amelyekre oda kell figyelni.

Két kannabisz alapú orvosság egyébként már elérhető legálisan, az egyik a Sativex, amit az Egyesült Királyságban törzskönyveztettek, a másik az amerikai Marinol, ami receptre kapható Németországban és Hollandiában is. A magyar gyógyszertörvény tavaly év végi módosításával elvileg már nagyobb lehetőség van hazánkban még nem engedélyezett, ám más országokban törzskönyvezett orvosságok rendelésére és használatára is, ha azt a beteg és kezelőorvosa kérvényezi. "A lehetőség eddig is megvolt, ám kevesen voltak olyan orvosok, akik elvállalták, hogy ezt végigviszik. Reméljük, ez most változni fog" - mondta Szelestei Miklós. Elsősorban a betegek segítésére, tájékoztatására létrejött Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke szerint Magyarországon a szakma nem annyira nyitott ebben a kérdésben, mint más országokban.

A politikát is jobban bele kellene vonni a vitába, ám a próbálkozások eddig kudarcba fulladtak. A tegnapi konferenciára is meghívták az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőit, ám még hallgatóságként sem jött el senki. A teljes tudósítás

Legolvasottabb cikkeink