• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Máris aratnak a vírusok

Lapszemle Forrás: bama.hu

Járványról egyelőre nincs szó.

Az évszaknál jóval enyhébb időjárás dacára azonban már felbukkantak azok a kórokozók, amelyekre leginkább csak „taknyos" időszakban számítunk. Orrfolyás, tüsszögés, köhécselés, láz, esetleg hányás-hasmenés: ezeknek a tüneteknek a jelentkezésére leginkább a hűvös-esős időjárás beköszöntével számítunk, azonban idén már most jelentkeznek, amikor még ennek nyoma sincs. Vannak „kihalt" óvodák a megyében, s az iskolai osztályokból is egyre több gyerek hiányzott az őszi szünetet megelőzően – írja a Dunántúli Napló – online.

A vírusok nem sokat törődnek a naptárral, meg az időjárással, így a hőmérséklettel sem, tulajdonképpen állandóan jelen vannak – sorolta az okokat dr. Ternák Gábor pécsi orvosprofesszor. Ahol nagyobb a népsűrűség, mint az óvodákban, iskolákban, szinte azonnal akcióba lépnek. Mondhatni természetes, hogy terjednek a megfázásra emlékeztető betegségek. Ennek kórokozójaként eddig mintegy kétszáz vírust azonosítottak, amelyek a felső légutak nyálkahártyáján telepednek meg és szaporodnak. Leginkább cseppfertőzéssel, de akár kézfogással is terjednek – tette hozzá a szakember.

Ennek viszonylag egyszerűen gátat lehetne vetni, a gyakorlatban azonban viszont néhány dolgot mégis nehéz kivitelezni. Például azt, hogyha a gyerekeknél megjelennek az első tünetek, azonmód maradjanak otthon, ne vigyük óvodába, iskolába őket. Szintén ebbe a kategóriába sorolható az is, hogy kerüljük a zsúfolt helyiségeket, például a tömegközlekedési eszközöket. Könnyen megvalósítható viszont a réteges öltözködés, a gyakori kézmosás, a vitaminkúra, az otthoni párásítás. Ha már mindez késő, egy sima megfázás otthon is kikúrálható. Néhány napos pihenővel, sok folyadékkal (vannak orvosok, akik szerint a pálinka is segít...) a tünetek jelentősen csökkennek, elmúlnak – húzza alá a portál, amely megírja azt is, hogy a gyógyszerek közül javasoltak a torokfertőtlenítők, a gyulladáscsökkentők, ezek recept nélkül is beszerezhetők. Amennyiben a panaszok nem enyhülnek, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Legolvasottabb cikkeink