• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Más betegségek gyötörhetik a romákat

Lapszemle 2019.09.25 Forrás: hvg.hu
Más betegségek gyötörhetik a romákat

Európa legnagyobb etnikai kisebbségéről alig áll rendelkezésre az egészségi állapotukról, halálozásukról megbízható adat.

Olyan egészségügyi kockázatoknak is kitettek a legnépesebb kisebbség tagjai, amelyeknek a jelek szerint genetikai háttere van. Érdemes volna további kutatásokat végezni, ám az etnikai nyilvántartás tilalma miatt ez nagyon nehézkes – mondja Ádány Róza professzor, a Debreceni Egyetem népegészségügyi kutatóintézetének vezetője - írja a hvg.hu.

Nyilvánvaló, hogy a szegénységben élők nemcsak anyagi és szellemi javakban szenvednek hiányt, hanem az egészségi állapotuk is rosszabb, mint a jobb szociális-gazdasági helyzetben lévőké. Mit lehet ehhez még kutatások sorával hozzátenni?

– A közhelyszerű vélekedés messze nem tudományos bizonyíték. Az egészségi állapot alakulásáról, bizonyos típusú krónikus betegségek megnövekedett kockázatáról csak évtizedeken át folyó kutatások sora adhat megbízható képet. Ez lehet az alapjuk a célzott népegészségügyi programoknak, a prevenciónak, a szűrésnek, a háziorvosi ellátásnak. Bármennyire is hihetetlen, Európa legnagyobb etnikai kisebbségéről – 12–15 millió roma emberről van szó – alig áll rendelkezésre az egészségi állapotukat, halálozásukat megbízhatóan jellemző adat. A korábbi tudományos vizsgálódások elsősorban a fertőző betegségekre terjedtek ki, a roma népességet érintő krónikus bajok, a megbetegedések gyakorisága és a halálozási okok feltárása bőségesen ad kutatási feladatokat.

A kormányok érdektelensége vagy más okok is állnak amögött, hogy egy ilyen létszámú – Magyarországon a 900 ezret közelítő – népesség egészségi állapotáról csak keveset lehet tudni?

– A vizsgálódás alapvető nehézsége, hogy semmilyen hivatalos dokumentációban, legyen az születési vagy halálozási anyakönyv, orvosi karton, nem szerepelhet származási, etnikai adat. A népszámlálás során is önkéntes az etnikai hovatartozás „bevallása”. Ezt a problémát igyekeztünk úgy megkerülni, hogy a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, erősen szegregált, zárt közösségekben, telepeken élő romák közül választottuk a kutatásainkhoz a reprezentatív mintát.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink