• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mától tesztelik a PCR-tesztes Kásler-rendeletet

Lapszemle 2021.08.09 Forrás: nepszava.hu
Mától tesztelik a PCR-tesztes Kásler-rendeletet

Különösen a gyermekfogászatokon okozhat nehéz helyzeteket a kötelező tesztekről szóló, mától életbe lépő miniszteri előírás.

Hétfőtől hatályos az a miniszteri rendelet, miszerint a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők csak akkor mehetnek halasztható műtétre vagy rehabilitációs ellátásra, ha önköltségen elvégeztetik és bemutatják a fertőzésmentességüket igazoló PCR-tesztet - emlékeztet a nepszava.hu.

Bár a kormány továbbra is ragaszkodik korábbi álláspontjához, amely szerint - mivel a védőoltás térítésmentes - igazságtalan lenne az adófizetőkkel finanszíroztatni az oltást elutasítók PCR-tesztjét, ám a most közzétett jogszabályban rögzítettek néhány kivételt. Így az ellátásra szoruló oltatlanok számára is térítésmentesen kell biztosítani PCR-szűrést négy esetben: ha a páciens fertőzésgyanús, ha műtétre szoruló gyereket kísér, ha 18 évesnél fiatalabb, valamint ha önhibáján kívül nem kaphatott oltást. Ez utóbbit szakorvosnak kell igazolnia. A rendeletben van még egy gumiszabály, amely az orvos belátására bízza, hogy kéri-e a fizetős PCR-teszt eredményének bemutatását. Ugyanis, ha a szakorvos elhanyagolhatónak ítéli a beavatkozással járó fertőzési kockázatot, akkor eltekinthet a teszttől. Ugyanakkor a gyakorlatban nemigen van olyan beavatkozás, amely járványügyi szempontból kockázatmentes lenne - írták.

Az új jogszabály meglehetősen nehéz helyzetet teremt a fogorvosoknál. Hétfőtől ugyanis minden tervezhető beavatkozás előtt, a 6 évesnél idősebbektől vagy oltási igazolványt, vagy 48 órán belüli PCR tesztet kell kérniük. Dúl Zoltán szombathelyi alapellátó fogorvos szerint ez nem biztos, hogy menni fog. Például egyetlen fog gyökérkezeléséhez legalább 3-4 alkalommal kell visszajönni az orvoshoz, és ezek közül, ami a 48 órán túli időpontra esne, annál elölről kell kezdeni a procedúrát. Dúl Zoltán azt mondta: mindez rendkívül nehéz helyzeteket okozhat a rendeléseken, különösen megnehezíti a gyermekek ellátását. Részletek a cikkben